Home Vijesti Rasprava premijerke Cvijanović i novinara u Banjaluci. Pitali je za pretučenog novinara,...

Rasprava premijerke Cvijanović i novinara u Banjaluci. Pitali je za pretučenog novinara, a ona…

0

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović na press-konferenciji u Banjaluci ušla je u raspravu s novinarima te im održala govor o odgovornosti.

 Cvijanovićku su novinari na press-konferenciji sa predsjednicom Saveza sindikata RS Rankom Mišić pitali da prokomentariše nedavni napad na novinara TV BN Vladimira Kovačevića.

Prilikom odgovaranja na pitanje jedan od novinara je pitao predsjednicu Vlade entiteta Republika Srpska da li njezin odgovor implicira da je “napad na novinara opravdan”, na što je Cvijanović održala duži govor:

“Mislim da moramo donositi zakonodavstvo koje će biti primjereno vremenu u kojem živimo i potrebama u našem društvu.  Mislim da tu ima stvari koje će podrazumijevati angažman novinarske zajednice, ali i institucija da se izdefinišu određene stvari.

Ja sam za to,  bez obzira kako ćete to prenijeti,  da svaki građanin uživa istu podršku koja je propisana i nosi jednaku odgovornost za posao koji radi. Razumijem rizike novinarskog posla, apsolutno, i podržavam novinare i slobodu govora i da smo demokratsko društvo, jer jesmo. Mnoge stvari ne bi mogle biti plasirane, da nismo. Isto tako sam za odgovornost, da smo svi jednaki i prema društvu u kojem živimo i prema zakonu. Ako ja moram da mjerim šta kažem… Izvinite, da li ste nešto dobacili? Jesam li rekla nešto pogrešno?”, kazala je Cvijanović, te nastavila:

“Smatram da novinari kao i svi drugi časni ljudi u društvu treba da vode računa o tome šta kažu i da li kažu. Vi sad na licu mjesta izvrćete ono šta ja kažem. Ja nikada nisam rekla da bilo ko u društvu treba da dobije palicu ili šamar. Prema tome nemojte da izvrćete ono što ja govorim i nema potrebe da nekulturno dobacujete kada sam već raspoložena da pričam s vama argumentima. Ja nikada nisam rekla ništa protiv novinara, mada moram da kažem da sam čitala stvari koje nemaju veze sa istinom, ali smatram da vi radite svoj posao, ja svoj. Pri tome, nikada ne bih rekla, ni kao osoba ni političar, da neko treba šakama ili palicama da se obračunava bilo gdje na planeti, pogotovo ne u našoj Republici Srpskoj.

Ja vam objašnjavam, vi kažete “Zašto ovo”, prejudicirate. Da li sam ja išta rekla sada? Ja sam se oglasila po tom pitanju. Vi nemate pravo kao novinar da zaključujete pogrešno. Ja vam jasno kažem da ne podržavam na planeti da se obračunava bilo ko, pogotovo ne s novinarima. Moramo da nosimo odgovornost i radimo posao kako treba, ali ne dozvoljavam da kažete kako sam rekla da promovišem nešto što ne radim. To mi je odvratno i smatram da treba biti sankcionisano i kažnjivo sve što krši propise. Ja sam bila kandidat i ranije i žena sam, nikada niste digli glas protiv bilo čega što sam pretprila. Da je neko drugi bio kandidat, okomili biste se da to radite”.