Home BiH Raste nezadovoljstvo kod partnera u vlasti zbog direktorskih pozicija

Raste nezadovoljstvo kod partnera u vlasti zbog direktorskih pozicija

Koalicioni sporazum potpisan, funkcije podijeljene, vladajuća većina u Republici Srpskoj nikad brojnija, a istovremeno skoro da nema republičke institucije, ustanove ili javnog preduzeća čiji su šefovi u punom mandatu.

Za većinu javnih preduzeća, ustanova, ministarstava nema ni naznaka da će biti raspisani konkursi za izbor rukovodilaca, odnosno nema naznaka da bi Vlada RS uskoro mogla da imenuje rukovodioce iz svoje nadležnosti.

Nenad Nešić je v.d. direktora „Puteva RS“ još od 2017. godine, na čelo „Željeznica RS“ takođe kao v.d. nedavno je postavljen još jedan DNS-ovac Slavko Gligorić.

Isti status imaju i brojni kadrovi ostalih partija – Jasmin Komić iz SNSD u Zavodu za statistiku RS, njegov stranački kolega Luka Petrović na čelu Elektroprivrede RS, a Dejan Kusturić u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Lider NDP Dragan Čavić je v.d. direktora Elektrokrajine Banjaluka, v.d. direktorke Inspektorata je Danijela Batar iz SP, Čedomir Stojanović iz Demos je v.d. direktora RiTE Ugljevik, kao i Branislav Zeljković iz Ujedinjene Srpske na čelu Instituta za javno zdravstvo RS.

Na sajtu Agencije za državnu upravu RS u posljednjih nekoliko mjeseci postoji trag za samo par konkursa za direktore, kao što su Republički Inspektorat i Republilki sekretarijat za izbjeglice i raseljena lica. Međutim, čak i kada se na konkursu izabere najuspješniji kandidat, on ne bude imenovan za direktora nego za v.d.

To je slučaj sa Draganom Štrbcem iz US koji je na tri mjeseca imenovan za v.d. direktora Republičkog sekretarijata za izbjeglice, mada je na konkursu dobio maksimalan broj bodova.

Problemi s kadriranjem ključni su za trenutno zategnute odnose DNS i SNSD, ali se o tome šuška i kada razgovarate i s ostalim partnerima u vladajućoj koaliciji.

Potpredsjednik US Milan Petković nedavno je za Srpskainfo izjavio da ni ova stranka nije zadovoljna spovođenjem potpisanog koalicionog sporazuma, iako je uvijek bila kooperativna i imala dobru saradnju sa SNSD, kao najvećom partijom.

– Trenutno je više od 100 funkcija u RS u statusu v.d. Ogroman broj pomoćnika ministara, sekretara u ministarstvima, direktora najodgovornijih javnih preduzeća su u statusu v.d. To nije dobro zbog funkcionisanja i odgovornosti koju ti ljudi nose – rekao nam je Petković.

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da „nema potrebe za bilo kakvim nezadovoljstvom ni nervozom“.

– Bitno je da sve bude urađeno u skladu sa zakonskim procedurama, tako se i radi i na taj način će biti rađeno i u narednom periodu. Bitno je da se kod svakog imenovanja i kod svakog razrješenja u potpunosti ispoštuje zakon kako ne bismo imali bilo kakve pravne probleme koji bi opet bili na teret građana RS, a što se znalo dešavati u prošlosti – kaže Kovačević u izjavi za Srpskainfo.

SDS: Šta je s finansijskim institucijama?

Ova tema je počela da zanima i opoziciju. Na pitanje Kluba poslanika SDS u NSRS koje sve finansijske institucije u Srpskoj funkcionišu u tehničkom mandatu, koji je razlog za to i kada će za svaku od njih biti raspisan konkurs, ministarka finansija RS Zora Vidović je odgovorila da je u toku postupak otvorene konkurencije za izbor i imenovanje direktora Agencije za osiguranje RS, dva člana Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS, članove Nadzornog odbora IRB i člana Nadzornog odbora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom.

– Takođe, pokrenuta je inicijativa za otvoreni postupak za izbor i imenovanje zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS. Imenovanje članova Komisije za hartije od vrijednosti nije u nadležnosti Ministarstva finansija – navela je Videovićeva.

Inače, mandat v.d. u RS traje šest mjeseci, ali zakonom nije ograničeno koliko puta se takav mandat može obnoviti.

(BN/Srpskainfo)