Home Crna hronika RATOVAO U UKRAJINI: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Banjalučanina

RATOVAO U UKRAJINI: Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Banjalučanina

0

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gavrila Stevića nastanjenog u Banjaluci koji se tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je Stević bio pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

– Optuženi je 8. jula 2014. godine napustio područje BiH, te sa Međunarodnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine. U Rostovu, područje Luganjska, optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim licima iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine – navodi se u optužnici. Dodaje se da je Stević zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine.

Optužnica protiv Stevića prva je koju je Tužilaštvo BiH podiglo za odlazak na ratište u Ukrajini i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji.

Srpska Info