Home BiH Registracija automobila u Brčkom puno jeftinija

Registracija automobila u Brčkom puno jeftinija

0

Registracija automobila za sve bh. vozače udar je na i onako tanke kućne proračune. U pravilu, to je trošak na koji treba izdvojiti cijelu plaću, pa stoga i ne čudi da nerijetko obilaze razne osiguravateljske kuće kako bi uštedjeli koju marku

Pojedini nude gratis tehnički pregled, negdje je sama polica osiguranja nekoliko maraka jeftinija pa se uštedi nekih 50 do 70 KM. Međutim, ono što nemalo iznenađuje je razlika u cijeni između entiteta odnosno Distrikta Brčko. Naime, kako doznajemo, razlika u registraciji istog osobnog automobila u FBiH i u Distriktu je i po nekoliko stotina maraka.

– Prije nekoliko dana prodao sam svoj dugogodišnji auto i kupio drugi iz uvoza, riječ je o Peugeotu 307, 1.6 66 kw. Odem u svoje osiguranje raspitati se koliko moram platiti registraciju za isti i doznam da će me to doći 550 KM s 50% popusta koji sam ostvario po staroj polici osiguranja.

Budući da imam punca u Brčkom, odem i tamo raspitati se koliko bi me registracija automobila koštala kod njih. U osiguranju mi uzmu podatke vozila i nakon izračuna kažu – 350 KM sve! Pitam se samo kolika je razlika na autima 3.0 m3 i više… – ispričao je vlasnik automobila s adresom u FBiH.

Da je registracija u Distriktu znatno jeftinija, potvrđuje i zaposlenik jedne od stanica za tehnički pregled u Brčkom. – Kod nas je tako i nema tih davanja za plinove i krađe naroda jer u ovoj godini oko 1000 auta se registriralo iz Federacije i RS-a u Brčko.

Tko god ima koga, ovamo registrira vozilo na njega ili prijavljuje sebi adresu zbog toga – tvrdi. Na pitanje koliko bi došla registracija vozila 1.6 benzin 66 kw, dakle kao iz navedenog primjera, isti odgovara: – 310 KM na 50% popusta odnosno 400 KM na 100%. Provjerili smo cijenu registracije za isto vozilo u RS. Ona iznosi 418 KM. Dakle, skuplje je nego u Brčkom, ali jeftinije nego u FBiH.

Razlika u cijeni registracije posebno se odražava kad su u pitanju snažni motori bez bonusa na polici. Ista zna iznositi i više od tisuću maraka, što zgrožava vlasnike automobila. – Registracija Mercedesa ML 320 benzinca u Brčkom košta 500 KM dok u RS-u iznosi 1620 KM. Što je nepojmljivo – tvrdi vozač iz RS.