Home Vijesti Republika Srpska se davi u kreditima

Republika Srpska se davi u kreditima

0

Vlast u Republici Srpskoj se u posljednje vrijeme zaduživala i šakom i kapom ne bi li do izbora obezbjedila novac za izgradnju bolnica, puteva, te drugih projekata koji će na naplatu doći tek nakon oktobra.

Stotine miliona maraka se slilo u budžet RS putem kredita za razne projekte koji će se otplaćivati godinama, saznaje SrpskaCafe od dobro obaviještenog izvora.

Najveća kreditna zaduženjima Republika Srpska je obezbedila od Evropske investicione banke, a samo za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj je povučeno 68,4 miliona konvertibilnih maraka.

– Tu su još mnogi projekti finansirani kreditima iz inostranstva, a oni koji se direktno odnose na kredite EIB su Projekat bolnica u Republici Srpskoj (43 633 717 KM), projekat hitne pomoći i zaštite od poplava (7 823 320 KM), projekat vodovod i kanalizacija (11 656 747 KM), projekat željeznice u BiH II (6 728 055 KM) – kaže naš sagovornik.

Pored toga, važno je pomenuti i projekte finansirane od Svjetske banke za obnovu i razvoj poput registracije nepokretnosti (3 366 293 KM), drugi projekat upravljanja čvrstim otpadom (328 384 KM), projekat energetske efikasnosti (11 504 444 KM).

Vlada RS nas je zadužila i na osnovu projekata SCADA sistem za distribuciju električne energije (496 447 KM), stambene rekonstrukcije (995 545 KM), regionalnog projekta za željeznice (739 406 KM), projekta ugradnje sistema odsumporavanja dimnih gasova u Mješovitom holdingu „Elektroprivreda Republike Srpske“ (25 420 448 KM).

Sve ovo je evidentirala Glavna služba za reviziju Republike Srpske, ali i još mnoga zaduženja, odnosno priloge od uzetih zajmova poput one u iznosu od 15 250 200 KM kod Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata po kreditima povučenim od međunarodnih organizacija, WB IDA i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

Tu su još i prilozi od zaduživanja kod drugih budžetskih korisnika iste jedinice vlasti u iznosu od 1 500 000 KM koji se odnose na sredstva zajma Ministarstva finansija (prenos sa escrow računa) na račun JU „Vode Srpske“ za plaćanje PDV-a.

Sve ovo pokazuje da je Vlada RS itekako koristila strane kreditore ne bi li došla do prijeko potrebnog novca za gradnju infrastrukturnih objekata. Ono što je zanimljivo jeste podatak da će veliki dio ovog duga na naplatu doći tek nakon izbora.

Za komentar o nekontrolisanom zaduživanju pozvali smo više poznatih ekonomista u Srpskoj, ali niko od njih nije želio da imenom i prezimenom da komentar o ovoj temi zbog aktuelne predizborne kampanje.