Ronioci iz Češke pripremaju uklanjanje bombe iz Sane

Crveni čamci pod gradskim i željezničkim mostom na Sani u Novom Gradu, kamp sa šatorima na obali, ali razloga za uzbunu nema.


Ronioci Republičke uprave civilne zaštite, MUP Republike Srpske i njihove kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova Češke drže sve pod kontrolom.

Ovih dana rade podvodno snimanje kako bi precizno locirali zaostale bombe iz II svjetskog i otadžbinskog rata.

– Kod gradskog mosta očekujemo avio bombu iz II svjetskog rata od 250 kilograma, a na lokaciji željeznički most očekujemo takođe avio bombe iz II svjetskog rata, ali su manje razorne moći, od približno 50 kilograma ukupne mase, a količina šest komada – izjavio je pomoćnik direktora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos.

Dugogodišnju saradnju ima naša RUCZ sa kolegama iz češke policije. Česi pomažu u podvodnom vađenju zaostale municije i obučavaju naše ronioce, kako bi taj posao jednog dana mogli da obavljaju samostalno.

Na obalu Sane su doveli 25 ljudi, policajce ronioce, pirotehničare, vatrogasce, ekipu hitne pomoći, čak i prevodioca.

– Trenutno smo obilježili sektor. Sa nama su došli i naše kolege vatrogasci iz Lučina. Oni su trenutno na trenu i rade sa pumpom pod visokim pritiskom, koja mlazom čisti dno od različitog sedimenta. Poslije podne ćemo upotrebiti još jedan uređaj koji se zove magnetometar, da bismo probali da tačno lociramo bombu. Na osnovu identifikacije metala koji je tamo prisutan – rekao je kapetan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Češke Filip Lipovski.

Poručnik u MUP-u Češke Rene Peh ocijenio je da je vidljivost jedan metar, ali da ima dosta sedimenta, otprilike 120 centimetara:

– Nakon prvotnog zarona smo odlučili da moramo taj sediment skinuti da bismo mogli da pronađemo tu bombu. Nažalost, sada ne mogu da kažem koliko će da traje da potpuno skinemo taj sediment.

Stanovnici Novog Grada do 25. avgusta mogu da očekuju situaciju sličnu onoj od prošle godine, kada će dio grada biti blokiran, a veći dio i evakuisan, kako bi pripadnici RUCZ i nihove kolege iz Češke mogle da iz vode ispod gradskog mosta izvuku neeksplodiranu bombu.

ATV