Home Vijesti RS DOBIJA NAJSKUPLJI AUTOPUT U EVROPI: Milijardu maraka za 42 kilometra

RS DOBIJA NAJSKUPLJI AUTOPUT U EVROPI: Milijardu maraka za 42 kilometra

0

Republika Srpska će u narednih 30 godina plaćati najskuplji autoput u Evropi koji će građane ovog entiteta koštati više od milijardu KM.

Naime, za samo 42 kilometra autoputa, koje će jedan kineska kompanija izgraditi za 297 miliona KM, Republika Srpska će u 30 godina isplatiti oko 1,1 milijardu maraka.

Yang Su, generalni direktor kompanije “SDHS CSI BH” (privredno društvo koje je “Shandong internacional” registrovao kao predstavništvo u RS) i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, juče su u Banjaluci potpisali Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor – Novi Grad, odnosno dionicu Banjaluka – Prijedor.

Vrijednost ovog autoputa dugog oko 42 kilometra je 297 miliona evra, a od danas počinju teći rokovi koji podrazumijevaju da u naredne dvije godine bude završena eksproprijacija zemljišta i zatim u sljedeće tri godine izgradnja.

“Potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora”, rekao je Trninić napominjući da postoji perpektiva nastavka projekta prema Novom Gradu.

Tninić je naglasio da je ovo prvi put u jugoistočnoj Evropi da se ovakav projekat radi na principu koncesije i prvi projekat na tom principu koje kineske kompanije rade na ovim prostorima.

Koncesija se dodjeljuje se na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje. Autoput Banjaluka – Prijedor imaće po dvije trake u oba smjera, a očekuje se da će na toj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri petlje i tri stanice za naplatu putarine.

Koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa, a tokom perioda upravljanja i održavanja RS će plaćati koncesionaru godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona eura bez izdavanja garancije RS.
Projektom je predviđeno da se godišnji iznos naknade obezbjedi od putarine te dionice, te da se prihodi od putarina sa drugih autoputeva u RS deponuju na poseban račun sa kojeg će se plaćati naknada ukoliko dionica Banjaluka – Prijedor ne bude donosila dovoljno sredstava. Ukoliko ni to ne bude dovoljno naknada će biti plaćena iz budžeta RS.

Prema mišljenju stručnjaka i opozicije, najvjerovatnije je da će većina ovog iznosa biti isplaćivana upravo iz budžeta, jer na osnovu raspoloživih podataka predviđena zarada od autoputa Banjaluka – Prijedor ne pokriva ni petinu garantovanih sredstava.

Zato su iz Srpske demokratska stranke (SDS) pozvali ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića da objelodani sve detalje ugovora o izgradnji autoputa Banjaluka – Prijedor.

“Prema onom što je ministar Trninić izjavio, građani Republike Srpske će za 33 godine, na koliko je koncesija zaključena, morati da izdvoje više od milijardu i sto miliona evra za 42 kilometra autoputa, čime su oboreni svi svjetski rekordi po cijeni koštanja kilometra autoputa. Ovo je duplo skuplje od autoputa Bar – Boljare, koji u Crnoj Gori gradi druga kineska kompanija, a koji ima 42 tunela i 92 mosta i vijadukta”, naveli su u SDS-u.

Da će se RS naći u problemu dobro su uočili i stručnjaci iz Pokreta “Bolje” iz Banjaluke koji navode da na bazi postojećih cijena putarine, postojećeg broja vozila koji saobraća na relaciji Banjaluka – Prijedor, kao i očekivanog broja vozila koji će koristiti najavljeni auto – put, dolazimo do očekivanog (prosječnog) godišnjeg prihoda od putarine u visini od oko 7,7 miliona KM.

“S obzirom da Vlada doplaćuje nedostajući iznos do 30 miliona evra (uz kurs 1,95583), to znači da će Vlada prosječno godišnje doplaćivati iznos od 51 milion KM u periodu od 30 godina”, navode iz ovog Pokreta.

Dakle, ulaskom u ovaj projekat Vlada RS se obavezuje na očekivani novčani izdatak od preko 51 milion KM u periodu od 30 godina.

“Ova plaćanja su potpuno jednaka izdacima na ime otplate kredita od milijardu KM, uz prosječnu kamatnu stopu po kojoj se zadužuje Vlada Republike Srpske. To znači da je preuzimanje ovih obaveza isto što i povećavanje javnog duga sa pet na šest milijardi KM!”, navode iz Stručnog savjeta Pokreta “Bolje”.

Naravno, ovdje niko ne spori da su Republici Srpskoj potrebno podizanje kvaliteta infrastrukturne povezanosti na viši nivo, ali, kao što navode iz Pokreta “Bolje” građenje infrastrukture treba biti praćeno kvalitetnim studijama opravdanosti.

“Imajući sve gore navedeno na umu smatramo da bi vlada Republike Srpske trebala prvo da ulaže napore i sredstva kako bi oživjela željeznički saobraćaj (koji je najznačajniji pokretač industrije), te sanirala kolovozne zastore na postojećim magistralnim, regionalnim i lokalnim saobraćajnicma. Nakon vraćanja postojećih saobraćajnica na prvobitni nivo kvaliteta i zaključka da su pojedine saobraćajnice preopterećene potrebno je redom analizirati i realizovati: proširenje traka dvosmjernih saobraćajnica, potom gradnju puteva rezervisanih za saobraćaj motornih vozila, a tek nakon što se iscrpe prethodne mjere treba se pristupiti analiziranju i gradnji auto-puteva”, navode iz ovog Pokreta.

Zbog toga, izgradnja auto-puta Banja Luka – Prijedor na postojećem i predviđenom nivou saobraćajnog opterećenja nije neophodna, a sporazum sa kineskim partnerom je finansijski izuzetno nepovoljan. Ako su bilo kakvi infrastrukturni radovi potrebni na ovom putnom pravcu, put rezervisan za saobraćaj motornih vozila bi u potpunosti ispunio sve zahtjeve koji se nameću, a bio bi višestruko jeftiniji i pristupačniji stanoviništvu.

(Buka)