Home Vijesti RS dobila rezervni sastav policije, Lukač tvrdi: To je zbog migrantske krize

RS dobila rezervni sastav policije, Lukač tvrdi: To je zbog migrantske krize

0

Tvrdi da je ispravna odluka vlasti RS-a da se ne dozvoli zadržavanje migranata na teritoriji RS

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Predsjednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog bh. entiteta, jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH.

Upozorio je da su predložene izmjene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima te Zakonom o krivičnom postupku BiH, u dijelu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

Resorni ministar Dragan Lukač je potvrdio da će rezervni sastav policije u RS-u brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi mogao da ih bude oko 1.000, ali da neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Entitetski premijer Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana tek u budžetu za narednu godinu.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama zaposlenih u MUPRS-a, te zakoni o zaštiti od nejonizujućih zračenja, radio – amaterizmu te izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi.

Nastavak sjednice je 23. aprila, kada se očekuje rasprava o spornom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Lukač: Migrantska kriza se neće završiti ove godine

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač rekao je da se migranstaka kriza neće završiti ove, ali ni sljedećih godina te da “banaliziranje migrantske krize neće BiH izvući iz problema”.

Stoga se, kaže, moraju poduzeti koraci da se održi nivo bezbjednosti i zaštite i to se jedino može uspjeti s rezervnim sastavom policije.

Tvrdi da je ispravna odluka vlasti RS-a da se ne dozvoli zadržavanje migranata na teritoriji RS.

-Granica BiH prema Srbiji i Crnoj Gori je više od 650 kilometara brdsko-planinskog područja koje je teško kontrolisati i Granična policija BiH nema mogućnost da to radi – rekao je Lukač ističući da je do 100 pripadnika MUP-a RS-a uključeno u pomoć Graničnoj policiji da odvrate te migrante od ulaska u RS.

To, dodao je, vrlo teško ide, jer su i migranti dobro organizovani, ali je važno da tokom kretanja kroz RS ne prave krivična djela.

-Naša odluka da nemamo migranske kampove u RS sada se pokazala ispravnom – dodao je Lukač u završnoj riječi u paralmentu RS-a o izmjenama i dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS.

Ponovio je da nema ništa protiv da i Federacija BiH formira rezervni sastav.

-Pozdravljam svakog novog policajca na ulicama BiH – rekao je Lukač u završnom obraćanju u Narodnoj skupštini.

U natsavku se očekuje glasanje o apsolviranim tačkama dnevnog reda ove 4. sjednice entitetskog parlamenta.

Fena