Home Banjaluka Ruši se prva zgrada, počinje gradnja Bijelog dvora FOTO

Ruši se prva zgrada, počinje gradnja Bijelog dvora FOTO

0

U Banjaluci, u centru grada, je počelo rušenje Čajevčeve zgrade.

U centru grada, počelo je rušenje “Čajavčeve” zgrade, a investitori najavljuju gradnju “Bijelog dvora”.

Međutim kako je za Buku ranije rečeno iz Gradske uprave Banjaluka ovdje će se graditi stambeno-poslovni objekat.  

“Važećim Regulaciom planom na predmetnom lokalitetu predviđena je stambeno-poslovna zona, sa definisanim koeficijentom izgrađenosti 4,2 i koeficijentom zauzetosti 0,8, te zadržavanje postojećeg poslovnog objekta u njegovim vertikalnim i horizontalnim gabaritima (spratnost P+4)”, rekli su za BUKU iz Gradske uprave.

Povodom ovog projekta početkom marta reagovali su i nastavnici Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci  uputivši javnosti otvoreno pismo. 

“Kao građani ovog grada, kao arhitekti, urbanisti i nastavnici Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, zabrinuti smo – u najmanju ruku – onim što nam obećava „Bijeli dvor“, a obećava dramatičnu degradaciju centralne zone Banje Luke. U pitanju je kompleks sačinjen iz dva osnovna dijela. U pozadini, izuzetno velika masa objekta, horizontalno i vertikalno predimenzionisana, arogantno se nameće okruženju, više nego dvostruko premašujući visinsku regulaciju koju diktiraju, prije svega, istorijski objekti od najvećeg značaja: Banski dvor, Gradska uprava, Palata predsjednika, Hram, Narodno pozorište. Ispred, ka ulici, istaknuta je manja zgrada (navodno, izmjena postojeće) sa bijelom fasadom u pseudo-istorijskom stilu, koja teži, kako da se dodvori palanačkom ukusu, tako i da „odgovori“ na prisustvo Banskog dvora preko puta”, stoji između ostalog u pismu koje možete pročitati OVDJE.