Home Sport Rusija izbačena s Olimpijskih igara i Svjetskog fudbalskog prvenstva

Rusija izbačena s Olimpijskih igara i Svjetskog fudbalskog prvenstva

0

Svjetska antidoping agencija WADA izbacila je Rusiju sa svih velikih sportskih takmičenja u naredne četiri godine!

 

Rusija je samim tim izbačena i s Olimpijskih igara u Tokiju sljedećeg ljeta, ali i sa FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru 2022.

Sportisti iz te zemlje moći će da se takmiče na tim i ostalim prvenstvima, ali samo ukoliko dokažu da nemaju veze s doping-skandalom i uz neutralnu zastavu.

 

WADA je navela da je donesena jednoglasna odluka na sastanku u Lozani, te da Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu CAS.

Željela sam da uvedem sankcije koje ne mogu da se “razvodne”. To dugujemo “čistim” sportistima, sankcije su morale da budu najjače moguće – navela je potpredsjednica WADA Linda Heleland.

Ukupno 168 rutskih atletičara se takmičilo pod neutralnom zastavom tokom Zimskih olimpijskih igara 2018, nakon što su sankcije prvi put uvedene toj zemlji tokom OI u Sočiju 2014.

Rusiji je prethodno zabranjeno da se kao nacija takmiči u atletici od 2015. godine.

Što se tiče fudbala, “bađuške” će, uprkos zabrani, moći da se takmiče na Evropskom prvenstvu 2020, na kojem je jedan od domaćina gradova Sankt Peterburg, jer UEFA nije smatrana “organizatorom najvećih događaja” na koju bi se ova zabrana odnosila.

Takmičari pod ruskom zastavom neće moći ni da se takmiče na Zimskim paraolimpijskim igrama 2022. u Pekingu, ali će moći da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama za mlade 2020. u Lozani.

Agencije