Home Biznis Ryanair otpušta radnike, direktor sebi uzima 100 miliona

Ryanair otpušta radnike, direktor sebi uzima 100 miliona

Niskobudžetna irska vazduhoplovna kompanija “Ryanair” planira da ukine od 500 do 700 radnih mjesta.

Ovo je objavio izvršni direktor Majkl O’Leri, koji bi istovremeno zahvaljujući zelenom svjetlu dioničara u narednih pet godina mogao da računa na 100 miliona evra bonusa.

“Ryanair” ima više od 500 pilota, rekao je O’Leri, najavivši da planira da ukine između 500 i 700 radnih mjesta, uključujući i ona u sjedištu kompanije u ​​Dablinu.

Nekim radnicima ponuđen je neplaćeni 12-mjesečni dopust dok bi ostali od sljedeće nedjelje mogli da počnu da dobijaju obaviještenja o otkazu, dodao je šef irske aviokompanije.

“Ryanair” u Evropi zapošljava oko 17.000 radnika a uprava je u julu upozorila da bi mogla da ukine čak 900 radnih mjesta.

Paralelno su dioničari tijesnom većinom glasova, 50,5 odsto, odobrili plan isplate bonusa, prema kojem bi O’Leriju u narednih pet godina moglo biti isplaćeno oko 100 miliona evra ako profitabilnost ili cijena deonica kompanije u tom periodu budu udvostručene.

U protekle dvije godine cijena Rajanerove dionice otprilike je prepolovljena zbog niza sukoba sa sindikatima i kašnjenju letova zbog prizemljenja Boinga 737 MAX.

nezavisne.com