Home Banjaluka “S LJUBAVLJU HRABRIM SRCIMA”: Robot kao rođendanski poklon za Banjalučanku Teodoru Ćorić

“S LJUBAVLJU HRABRIM SRCIMA”: Robot kao rođendanski poklon za Banjalučanku Teodoru Ćorić

0

Djeca kojima je, zbog teškoća u kretanju, potrebna rehabilitacija uz pomoć robota, uskoro će, umjesto skupih tretmana u inostranstvu, moći da se liječe u Republici Srpskoj.

Novac prikupljen u tradicionalnoj akciji pod pokroviteljstvom Kabineta predsjednika RS ove godine je namijenjen za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju, koja će se obavljati u Zavodu za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci.

Biće to vrijedan poklon za oko 150 do 200 djece iz RS, koliko ih godišnje ima potrebu za ovakvim tretmanom. Među njima je i Teodora Ćorić (12), učenica banjalučke Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”. Ova simpatična i nasmijana djevojčica je odlična učenica, voli matematiku i engleski, a želi da nauči ruski i francuski jezik i da proputuje svijet.

Sluša Bili Ajliš, trenira sinhronizovano plivanje i ima puno drugarica, sa kojima povremeno organizuje “trač partije”. Teodora piše, crta, surfa internetom – lijevom rukom, iako nije ljevakinja.

– Moram tako, desna me ruka ne sluša. Nije mi to teško, naučila sam. Teško mi je samo kad mi se drugari zbog toga smiju – kaže Teodora.

Zašto Teodora plače i čemu se raduje

Na pitanje, kako izlazi na kraj s takvim situacijama bezazleno sliježe ramenima.

– Nikako. Plačem – kaže devojčica.

Kako objašnjava njena majka Ljubinka, zbog teškoća pri porodu Teodora od rođenja pati od pareze desne ruke.

– Još kao beba d 10 dana krenula je na vježbe i do tri i po godine imala je fizikalne tretmane svaki dan, a i danas ide na vježbe. Ljekari kažu da bi joj terapija uz pomoć robota bila od velike pomoći. Nadam se da će biti tako, jer život je pred njom. Bilo bi divno da joj je desna ruka bar djelimično funkcionalna  – kaže mama Ljubinka.

Slavlje

Teodora danas slavi rođendan i očekuje 20-ak drugara i drugarica sa kojima će se zabavljati u igraonici. Kao i svakoj predtinejdžerki, najveća briga joj je da rođendan bude “kul”. Pokloni joj nisu u prvom planu, ali vjeruje da će robot za rehabilitaciju biti najljepši poklon i njoj i njenim drugarima.

– Probala sam jednom u Zagrebu da vježbam sa tim robotom. Interesantno je, kao da igraš video igricu – kaže Teodora.

Kako objašnjavaju stručnjaci, uvođenje robotike u rehabilitaciju predstavlja primjenu najnovijih dostignuća medicine i tehnike. Zasniva se na sposobnosti mozga da se  reorganizuje i uspostavi nove veze između nervnih ćelija, koje preuzimaju ulogu i funkciju oštećenih dijelova. Ova sposobnost mozga da se stalno moduliše naziva se  neuroplastičnost.

Do sada djeca iz Srpske nisu imala priliku za ovakav i tretman, ni u Republici Srpskoj ni u Srbiji. Jedina mogućnost su bili tretmani u Zagrebu ili Ljubljani, gdje samo jedna seansa košta oko 100 evra.

Tradicionalna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” ove godine se održava deveti put. Pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović  23. decembra će u Banjaluci biti održano završno donatorsko veče, na kome će nastupiti mladi talenti iz svih krajeva RS.

Darujte jednu marku

U okviru akcije od 6. decembra  do 7. januara biće aktivan humanitarni broj 1411, a svakim pozivom građani će donirati jednu marku za robota za rehabilitaciju.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica otvoren je račun posebnih namjena broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

Priredba za drugare

U Zavodu “Miroslav Zotović” održana je tradicionalna nikoljdanska priredba na kojoj su nastupla djeca koja borave i liječe se na Dječjem odjeljenju Zavoda. Ove godine priredba je posvećena akciji “S ljubavlju hrabrim srcima”.

– Želimo poslati poruku o mogućnostima upotrebe robotske tehnologije u rehabilitaciji djece s poremećajima u kretanju, što je i tema ovogodišnje kampanje – rekla je portparolka Zavoda Tanja Mandić Đokić.

Ona je dodala da je nikoljdanska priredba prilika i da se skrene pažnja na djecu sa invaliditetom, njihove potrebe, ali najviše na njihove mogućnosti, koje oni imaju ako im društvo pruži adekvatnu podršku.

(Blic)