Home Vijesti S padom temperatura raste broj beskućnika kojima je potrebna pomoć

S padom temperatura raste broj beskućnika kojima je potrebna pomoć

0

Beskućnici koji u BiH traže prenoćište, pristojan obrok i medicinsku pomoć mogu to pronaći u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci i Tuzli. Socijalne službe daju sve od sebe da niko ne ostane na ulici, ali nisu svi zainteresovani za boravak u ovim ustanovama.

Oni koji odluče da potraže pomoć, dolaze u lošem stanju, promrzli, prljavi i gladni.

Gerontološki centar Banjaluka do kraja mjeseca će imati novi objekat u kojem će moći da primi osam beskućnika.

“Pravimo jedan objekat jer imamo potpisan sporazum s Gradom Banjaluka. Imali smo jedan prihvatni centar s 15 mjesta, ali on je oštećen zbog korištenja i zemljotresa te smo odlučili da pravimo novi. Završetak radova se očekuje za dvadesetak dana. Tu će biti osam ležajeva”, rekli su za portal “Klix.ba” iz Gerontološkog centra Banjaluka.

Navode da ne znaju koliko u ovom gradu ima beskućnika, jer se oni bave samo pružanjem pomoći osobama bez krova nad glavom.

“Na godišnjem nivou nam se javi četiri do pet korisnika, dok se zimi taj broj poveća na deset. Sve ono što dobiju stalni korisnici dobiju i privremeni. Ljudi dolaze u jako teškom stanju, neki su prljavi, neki promrzli, a neki gladni. Mi im pružamo medicinsku njegu, hranu i mjesto za spavanje. Uglavnom ovdje provode pet do sedam dana, te se u tom periodu pronađe neki adekvatni smještaj za njih”, rekli su iz Gerontološkog centra Banjaluka.

Naglašavaju da neki beskućnici dolaze sami, a neke dovodi socijalna služba koja se na kraju i pobrine da pronađu adekvatan smještaj.

U Gerontološkom centru Sarajevo trenutno boravi 13 osoba, ali očekuje se da će taj broj rasti kako temperature budu padale.

“U zimskom periodu nije dovoljno samo 25 mjesta, dok u proljetnom, ljetnom i jesenjem periodu nemamo problema s kapacitetom. Socijalna služba beskućnike šalje kod nas, ali niko ih ne prisiljava da ovdje borave ukoliko to ne žele. Ostaju onoliko koliko žele. Iako je broj dana koji mogu provesti ovdje definisan zakonom, zakon također ostavlja mogućnost boravka dok se ne nađe adekvatan smještaj”, navode iz Gerontološkog centra Sarajevo koji se nalazi u Nedžarićima.

Organizacija za pomoć beskućnicima, socijalno ugroženim osobama i mladima na području Mostara zove se Minores. Broj beskućnika na području Mostara nije poznat, ali najveći broj s kojim se ova organizacija susrela do sada je 15. U martu ove godine završena je prva faza izgradnje Centra za resocijalizaciju, a za nastavak izgradnje i rada Minores se oslanja na donacije i pomoć građana, privatnih firmi i ugostiteljskih objekata koji doniraju hranu.

Beskućnici s područja Zeničko-dobojskog kantona smještaj mogu pronaći u Prihvatnom centru “Duje” koji se nalazi u mjetu Klokotnica kod Doboja. Kako navode iz ovog centra, potrebe za prihvatilištima u BiH iz godine u godinu su sve veće.

Stručni tim centra pri dolasku pregleda svaku osobu i na osnovu toga određuje kakve su njene potrebe, a zatim je smješta u muške ili ženske paviljone.

Bosna i Hercegovina nema jedinstven registar beskućnika, nego projekat koji provode Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koji su izradili Priručnik za djelovanje centara za socijalni rad u vanrednim situacijama.

(Klix)