Home Biznis Šarović: Moguće dostići 70 odsto pokrivenosti uvoza izvozom

Šarović: Moguće dostići 70 odsto pokrivenosti uvoza izvozom

0

BiH za nekoliko godina može dostići da pokrivenost uvoza izvozom iznosi 70 odsto, rekao je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, na panel-konferenciji “Izazov izvoza” koju su organizovale “Poslovne novine” u okviru projekta “100 najvećih u BiH”.

Šarović je podsjetio da je prošle godine izvoz iz BiH iznosio više od 11 milijardi KM, te da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61 odsto.

– Prije nekoliko godina to je bilo samo 45 odsto. Mislim da naš cilj treba da bude 70 odsto, što možemo postići za nekoliko godina i to će nam dati veću priliku da se razvijamo i da naš društveni proizvod bude veći – rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, nedostatak novca u BiH se nadoknađuje deviznim doznakama građana koji žive u inostranstvu, odnosno, doznakama se nadoknađuje debalans koji postoji u uvozu i izvozu.

Šarović je naglasio da BiH mora osposobiti svoje kompanije da opstanu u slobodnoj trgovini, odnosno, da budu konkurentnije.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Momir Tošić podsjetio je da je BiH, uprkos teškom poslovnom ambijentu, ipak uspjela da izvozi meso, mlijeko i da otvori neka nova tržišta, kao što je Rusija.

Istina je, rekao je Tošić, da BiH izvozi veći dio poluproizvoda, te dodao da izvoz finalnih proizvoda ima u metalskoj i drvnoj industriji, gdje ima i iskustva i resurse.

– Imamo šanse da izvučemo ovu zemlju iz kriza, ako dođu ljudi koji su spremni da rade – rekao je on. (Srna)