Home Banjaluka Sastanak sa ekspertima iz Poljske o banjalučkoj kandidaturi

Sastanak sa ekspertima iz Poljske o banjalučkoj kandidaturi

0

Članovi Tima za aplikaciju projekata „Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024“, najizazovnijeg kulturnog projekta u posljednjih nekoliko decenija, razgovarali su danas u Banjaluci sa Kžištofom Majom, predstavnikom poljskog Vroclava koji je 2016. godine bio evropska prestonica kulture.

Šef Tima Marko Bilbija, prenio je da je tema sastanka bila kulturna saradnja Banjaluke i Vroclava, sa posebnim osvrtom na banjalučku kandidaturu za titulu Evropske prestonice kulture.

– Budući da je naš uvaženi gost predvodio vroclavski tim u ovom projektu, razmijenili smo iskustva u raznim fazama ovog projekta, sa fokusom na pripremni period, prvi i drugi krug ovog takmičenja. Kolega iz Vroclava je izrazio zainteresovanost za potencijalnu buduću saradnju sa fondacijom „Banja Luka 2024“, te poželio da Banjaluka uđe u drugi krug selekcija u izboru za grad koji će 2024. godine biti kulturni centar Evrope– zaključio je Bilbija.

U okviru priprema za banjalučku aplikaciju, proteklog vikenda su u Banjaluci boravili eksperti iz Srbije, Bugarske, Češke i Hrvatske, sa kojima je razgovarano na temu kako da se naš grad što uspješnije pripremi za predstojeću aplikaciju.

Kako je planirano, Grada će 5. oktobra ove godine podnijeti zvaničnu aplikaciju i ući u trku za najprestižnije evropsku titulu iz oblasti kulture.

Pored Banjaluke, prema dosadašnjim najavama, u trci za ovu tituli učestvovaće i gradovi iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Norveške, Lihtenštajna, Švajcarske i Islanda.

(Srpska Info)