Home Vijesti SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

SDA zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

SDA je zatražila od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Kako navode u saopštenju iz SDA, istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezervnog sastava policije.

– S obzirom da su se MUP Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezervni sastav policije biti uveden u RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima. Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu. SDA će, takođe, preduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u Republici Srpskoj ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standardima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost – saopšteno je iz SDA.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Avaz.ba