Home Vijesti Šef njemačke diplomatije Heiko Maas: Dalje ruke od granica na Balkanu

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas: Dalje ruke od granica na Balkanu

0

“Non-paperima” i pomjeranjem granica na Balkanu bavi se i danas njemačka štampa. Istovremeno je veliki broj intelektualaca poslao otvoreno pismo EU, NATO i SAD, piše Deutsche Welle.

“Ministar spoljnih poslova Njemačke, Heiko Maas (SPD) odbacio je sve ideje o pomjeranju granica i razmjeni teritorija na Balkanu”, piše frankfurtski dnevni list FAZ. List ističe da je Mas za nezvanične papire, koji cirkulišu zapadnim Balkanom, rekao u ponedjeljak u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem da su u pitanju ‘prazne tlapnje‘. „Time uopšte ne treba da se zamarate”, savjetovao je Maas.

FAZ, međutim, napominje da je prije dvije godine bilo prijedloga o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, prema kojim bi se „etničke manjine sa prebivalištem u drugoj zemlji integrisale u svoju nacionalnu državu”. List piše da je „EU odbila takve planove, ali da je američka vlada pod Donadom Trumpom pokazala interesovanje za takve igre”.

Frankfurtski denvnik ističe da ono što danas izaziva nemire jesu „prijedlozi da se teritorije multietničke Bosne i Hercegovine pripoje drugim državama”. Maas pak kaže: „Dalje ruke od granica” i ističe kako je njemačka vlada to odbila i da će i „ubuduće odbijati” takve prijedloge, piše FAZ.

Apel civilnog društva
Međutim, da „non-papersi” izazivaju zabrinutost u regionu, ali i šire pokazuje i otvoreno pismo, naslovljeno kao „Apel civilnog društva EU, SAD, NATO vladama: neuspješna konsolidacija balkanskih zemalja, suočite se s tim”, a koje je potpisalo 250 istaknutih javnih ličnosti iz regiona.

U pismu, koje je dostavlejno i redakciji DW-a, se ističe da je „podjelu Kosova koju su u ljeto 2018. predložili predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, propagirajući je kao „razmjenu teritorija”, „razgraničenje” ili „korekciju granica” – prihvatila najprije Federika Mogerini, komesarka EU a zaitm i SAD.

U pismu se naglašava da se „od etnonacionalističkih aspiracija u regionu nikada nije ni odustalo, već ih je suzbijao i odvraćao Zapad, koji se nadao da će proces proširenja EU umanjiti potrebu za tim”.

Takođe se ističe kako je „lider bosanskih Srba Milorad Dodik, koji se zalaže za rasturanje Bosne i Hercegovine spremno prihvatio novu temu za diskusiju”.

Integralni tekst pročitajte na portalu Deutsche Wella.