Home Društvo Šeranić: Za sada ne planiramo zatvaranje škola i ostalih obrazovnih ustanova

Šeranić: Za sada ne planiramo zatvaranje škola i ostalih obrazovnih ustanova

0

U ovom trenutku neće biti zatvarane škole i ostale obrazovne ustanove, jer one nisu mjesto prenosa virusa korona.

Ovo je istakao ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.
Ministar je objasnio da nove mjere nisu donesene kako bi se nekome naštetilo, već da bi se sačuvalo zdravlje pojedinca, a samim tim i cijelog društva. On je dodao da je zdravstveni sistem Srpske stabilan i da svi imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu

U Srpskoj nisu donesene najrigoroznije mjere koje su bile na snazi na početku pandemije, istakao je ministar zdravlja, Alen Šeranić. On je precizirao da su mjere donesene na osnovu preporuka Instituta za javno zdravstvo.

– Da smo procijenili u ovom trenutku da ciljano reagujemo na ono što nam se dešava i što prenosi virus. To su upravo ona okupaljanja na svadbama, rođendanima, i različite vrsta proslava. Vrijeme nije za to. Vrijeme je da se okupimo u krugu porodice i da čuvamo sebe i svoje najbliži. Mjere, zato, nisu usvojene kako bi se nekom naštetilo već da se sačuvaju pojedinci i društvo. Ključno da škole i poslovni subjekti nisu bili mjesto prenosa virusa – rekao je Šeranić.

Iako škole nisu bili mjesta prenosa virusa, nadležne institucije, kaže Šeranić prate situaciju u obrazovnim ustanovama. On je dodao da nema mjesta panici kada je najmlađa populacija stanovništva u pitanju.

– I nismo u ovom trenutku razmišljali o zatvaranju škola i one nastavlja ju da rade u ritmu u kojem su do sada radile. Pratimo situaciju i, ako se i pojavi virus u određenoj školi preduzimaćemo mjero konkretno za tu školu, a, ako se kovid 19 pojavi u više škola onda ćemo razmišljati o drugačijem modelu nastave – poručio je on.

Pandemija virusa korona, možda, jeste usporila određene projekte u zdravstvu, ali ih nije zaustavila: od rekonstrukcije bolnice u Gradišci, izgradnje bolnice u Doboju, ali i nastavka rekonstrukcije i izgradnje modernog kliničkog centra. Ministar ističe da je bez obzira na sve zdravstveni sistem u Srpskoj stabilan.

– Danas u Republici Srpskoj svi imaju zdravstveno osiguranje. Pružiće vam se zdravstvena zaštita. Opremili smo zdravstveni sistem i spremni smo za pandemiju. Do nas je, samo, da budemo solidarniji i da pomognemo jedni drugima – naglasio je Šeranić za RTRS.

Ministar Šeranić istakao je i značaj dvodnevnog sastanka epidemiologa koji se održava u Tesliću, a koji je organizovan zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, naglasivši da su dosadašnja iskustva i domaćih, ali i svjetskih stručnjaka koji učestvuju, ključna kako bi se posljedice kovida 19 svele na minimum.

Srna