Home Vijesti Šest decenija bračne ljubavi

Šest decenija bračne ljubavi

0

U prisustvu više od stotinu zvanica, uglavnom rodbine, komšija i prijatelja, Vidosava i Novak Marković iz Srpca svečano su proslavili 60. godišnjicu braka. Nije izostala ni muzika, a igralo se i pjevalo gotovo cijele noći. Bogato se gostilo, ništa nije nedostajalo, jer nije mala stvar doživjeti šest decenija bračne ljubavi.

Vidosava i Novak Marković rodjeni su u Srdjevićima i potiču iz siromašnih porodica. Kada su stupili u brak Vidosava je imala svega 18 godina, a njen suprug Novak sedam godina više. Vezala ih je velika ljubav, a tu ljubav ovjerio je sin jedinac – Mićo.

Kada je Mićo navršio sedam godina i pošao u školu, Vidosava je otišla na privremeni rad u Austriju, a nakon dvije godine za njom je došao i Novak. U Austriji su radili 22 godine i vratili se kući, dok se sin u medjuvremenu, takodje, zaposlio u Austriji i formirao svoju porodicu.

Uštedjevinom su Markovići sagradili kuću u Srpcu, vikendicu na Motajici i kupili stan u Igalu, gdje svake godine, nakon penzionisanja, ljetuju i čuvaju svoje zdravlje.

„Nije nas život mazio, ali smo slogom, ljubavlju, razumjevanjem i dogovorom sve prebrodili. Stvorili smo uslove za život i evo dočekali 60 godina braka. Sretni smo i zadovoljni“, kaže 85. godišnji Novak, koji je još uvijek vedrog duha i dobrog zdravlja. Istog raspoloženja je i njegova supruga, 78. godišnja Vidosava.

„ Nema napretka bez sloge, razumjevanja i povjerenja. To je kod nas bilo nepisano pravilo i zato smo dočekali duboku starost i dug bračni život. Nekada su mladi poštovali starije, ne samo roditelje, već i ostale, a sada je neko drugo vrijeme u kome mladi svemu posvećuje više pažnje nego porodici i životu“, kaže Vidosava i ne može se načuditi porocima kojima su opterećeni mladi. Nažalost, kaže, tome doprinosi i nedostatak posla i briga za budućnost.

Novak i Vidosava su posebno sretni kada ih posjete sin Mićo, snaha Danka, unuk Darko i unuka Dijana. A radosti nema kraja kada dodju i praunuci – devetogodišnja Vida i petogodišnji Vitomir .

Za sada iz zdravlje dobro služi i nadaju se da će biti još ovakvih ili drugih slavlja u porodici.

„Ja sam ponosan na svoje roditelje jer su me naučili životu i dobroti. Učiniću sve da ih ne razočaram, a, kao što vidite, dobrog raspoloženja ne manjka“, na duhovit način komentariše Mićo Marković, sin slavljenika, starih „mladenaca“ Vidosave i Novaka.

(BN)