Home Zdravlje Sezonske alergije dovode do nesanice

Sezonske alergije dovode do nesanice

0

Neugodne alergijske reakcije se ne dešavaju samo tokom dana, kada ste izloženi alergenima, već mogu uticati i na kvalitet vašeg sna tokom noći.

Na primjer, koncentracija histamina proizvedenog u tijelu, koji služi za borbu protiv alergena, može biti izuzetno visoka i tokom noći, što vas može održati budnim.

Prema članku objavljenom u časopisu “Journal of Allergy and Immunology”, bolesti kao što su astma i alergijski rinitis su uobičajena stanja koja mogu uticati na spavanje, a kasnije i na funkcionalnost tokom dana.

Istraživanja u proteklih nekoliko decenija uspostavila su čvrste veze između lošeg kvaliteta sna i sezonskih alergija i otkrila da više od 50 odsto onih koji se bore protiv sezonskih alergija takođe pati od poremećaja spavanja.

Osim visokog nivoa histamina, problema s disanjem i hrkanjem, koje ponekad dovodi i do apneje za vrijeme spavanja, takođe može doći i do izazivanja nesanice. Ovo ne samo da ometa vašu rutinu spavanja, već ovo stanje može održati i vašeg partnera budnim.

Poremećaji spavanja su naročito česti kod osoba s alergijskim rinitisom, posebno kada dođe do opstruktivne apneje u snu, tj. poremećaja spavanja gdje se disanje više puta prekida tokom ciklusa spavanja.

“Normalni” dnevni alergijski simptomi u kombinaciji s umorom i nedostatkom koncentracije uzrokovane opstruktivnom apnejom, mogu život učiniti zaista teškim za osobe koje pate od alergija.

Klix.ba