Home Crna hronika Sin bivšeg narodnog poslanika osuđen zbog smrti pješaka

Sin bivšeg narodnog poslanika osuđen zbog smrti pješaka

0

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Stefana Lukića (27), sina bivšeg narodnog poslanika SNSD Jasne Lukić, na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Marija Dević (53) iz Doboja.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko vijeće, kao neosnovane, odbilo žalbe tužilaštva i odbrane i potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Doboju.

Nesreća se dogodila 5. juna 2015. godine oko 21.15 časova u ulici Cara Dušana u Doboju. U presudi se navodi da je Lukić bio za volanom ”opel astre”, te da je vozio preko ograničenja i prošao na crveno svjetlo na semaforu. Vještačenjem mu je izmjereno 1,32 promila alkohola u krvi.

– Dolaskom na raskrsnicu ulica Cara Dušana, Svetoga Save i Kralja Dragutina on je vozio 75,3 km/h, iako se radi o naseljenom mjestu gdje je brzina ograničena na 50 km/h. Na semaforu je bilo crveno, ali Lukić nije zaustavio automobil iako je znao da time može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost živote ljudi – navodi se u presudi.

Kada je došao na sredinu raskrsnice desnim dijelom ”astre” udario je u prednji dio ”mazde” koja je išla prema ”Konzumu” kroz zeleno svjetlo na semaforu.

– Od udara ”astra” se zarotirala i zanijela ulijevo, a potom naletjela na ivičnjak i popela se na trotoar. Tom prilikom zadnji lijevi dio vozila udario je u pješaka Mariju Dević, koja se nalazila na trotoaru – navodi se u presudi.

Od siline udara Devićeva je zadobila prelom kostiju lobanje, prelom rebara, prelom grudne kosti i druge teške povrede od kojih je isti dan umrla u Opštoj bolnici ”Sveti apostol Luka” u Doboju.

Pored zatvorske kazne Stefanu Lukiću je presudom oduzeta vozačka dozvola na period od dvije godine, koja će stupiti na snagu nakon što ”odleži” kaznu zatvora.

Srpska Cafe