Home Svijet Skandal na Vidu, od Plave grobnice napravili kupalište

Skandal na Vidu, od Plave grobnice napravili kupalište

Ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido, odakle počinje prilaz Spomen-kosturnici srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata uklonjeni su u ponedeljak.

To je učinjeno dva dana poslije sastanka koji su predstavnici Udruženja građana za zaštitu Vida iz grada Krfa imali sa gradonačelnikom Kostasom Nikoluzosom. Tako je, bar zasad, riješena velika neprijatnost koja je uznemirila javnost Srbije, ali i žitelje Krfa, pišu Večernje novosti.

Menadžment luksuznog hotela “Ikos” u Dasiji, inače novi vlasnici restorana koji na Vidu odavno radi, još na početku sezone postavio je ležaljke i suncobrane lijevo od skretanja prema Spomen-kosturnici. Tako su se tik ispod spomenika u luci koji je Grad Kruševac podigao srpskim stradalnicima i pored kojeg se vijore srpska i grčka

“Sve što postoji na ostrvu Vido pripada opštini Krf”, kaže Željko Popović iz nedavno osnovanog Udruženja za zaštitu Vida.

“Ove godine, na licitaciji, vlasnici ‘Ikosa’ su zakupili restoran na više godina. Zakup, međutim, važi samo pod uslovom da ne prekrše nijednu od ugovornih stavki među kojima su i one da ne smiju da organizuju žurke, niti druge proslave.

Iako tom mjestu nije dolikovalo, nekoliko ležaljki je, po riječima Popovića, na istoj plaži bilo i prethodnih godina, ali “alarm” se upalio kada je novi gazda počeo da proširuje kapacitete. Na vrata gradonačelnika minulog petka pokucala je delegacija Udruženja u kojoj su bili Janis Kurkulos, bivši gradonačelnik Krfa, Jorgos Raidestinos, nekadašnji zamjenik gradonačelnika, dr Tatjana Spingu, predsjednik Društva grčko-srpskog prijateljstva, Pavlos Metalinos, član Privredne komore i naš sagovornik.

“S obzirom na to da su vlasnici “Ikosa” preuredili i značajno povećali kvadraturu restorana, da su postavili mnogo više ležaljki i ogromne suncobrane, jasno je da žele da se šire. Doznali smo i da u restoran na Vidu više ne mogu da uđu ni Grci koji su tamo često odlazili na ručak, jer je restoran navodno zakupljen. Nama se to sve nije dopalo, pa smo se obratili gradonačelniku. Želimo da očuvamo dostojanstvo ostrva i smatramo da Vido ne sme biti kupalište”, rekao je Popović.

Zabrinjavalo ih je, kaže sagovornik “Novosti”, i što brodić, inače na redovnoj liniji Krf – Vido, nije plovio sve do početka jula, a ni dječji kamp na suprotnom dijelu ostrva ne radi već dvije godine.

“Naše strahove i strepnju, srećom, razumeo je gradonačelnik, pa su ležaljke uklonjene. O svemu smo obavestili i Aleksandrosa Avlonitisa, poslanika u parlamentu Grčke. On nam je obećao pomoć jer je veliki prijatelj Srba, a uskoro će postati i član našeg Udruženja. Ne mislimo da je trenutnim uklanjanjem ležaljki problem rešen i zato ćemo s pažnjom nastaviti da pratimo šta će se dalje događati kako bismo Plavu grobnicu i uspomenu na srpske vojnike preminule na Vidu dostojanstveno zaštitili”, govori Popović i dodaje:

“Sa gradonačelnikom Nikoluzosom dogovorili smo se da uskoro postavimo table na svim mestima na Vidu gde brodovi mogu da pristanu. Na njima će biti na više jezika ispisano šta se na ostrvu dešavalo tokom Prvog svetskog rata. Na Krf i Vido dolaze turisti iz celog sveta i mnogo je onih koji ne znaju šta je Plava grobnica. Naše je da ih sa tim upoznamo”.

Kako je rekao, već u nedjelju će oko 500 Grka i Srba otići na cjelodnevni radni izlet na Vido.

“Obavićemo pripreme za postavljanje četiri velika reflektora koja će osvetljavati Spomen-kosturnicu, kao i 40 manjih za osvetljenje prilaza do nje. Rasporedićemo i protivpožarne aparate koje smo obezbedili”.