Home Biznis Slavska trpeza “Elektrokrajine” sa dugovima od 220 miliona KM

Slavska trpeza “Elektrokrajine” sa dugovima od 220 miliona KM

0

Rukovodstvo “Elektrokrajine”, njenih radnih jedinica i radnici, zajedno sa visokim zvanicama i gostima, proslavilo je danas slavu u Kozarskoj Dubici iako im je dobit pala za dva miliona, a dugovi premašili 221,1 milion maraka.

Iz najnovijeg polugodišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu vidljivo je da je dobit “Elektrokrajine” značajno pala u osnosu na isti period prošle godine.

Tako je dobit na polovini prošle godine bila 5,3 miliona, da bi na polovini ove godine iznosila dva miliona manje, odnosno 3,3 miliona KM.

Pored toga, dugovi ovog zavisnog preduzeća “Elektroprivrede RS” na kraju juna ove godine iznosili su čak 221,1 milion KM.

Od tog iznosa na dugoročne obaveze odnosi se 54,4 miliona KM, od čega je najveći dio dug za kredite.

Kratkoročne obaveze “Elektrokrajine” iznose 166,6 miliona KM. Od tog iznosa najviši dio se odnosi na obaveze iz poslovanja. Tako dugovi prema dobavljačima premašuju 123,7 miliona KM.

“Elektrokrajina” je u prvoj polovini ove godine prihodovala ukupno 116,7 miliona, dok su joj rashodi “odnijeli” 113,4 miliona KM.

Iako su prihodi manji za dva miliona u odnosu na isti period prošle godine, rashodi su ostali na istom nivou.

Sve to nije natjeralo rukovodstvo “Elektrokrajine” da “stegne kaiš” već je proslavu slave upriličilo za više od 250 rukovodilaca i radnika preduzeća, te brojne zvanice i goste.

Slavskoj svečanosti koja je održana u “Elektrodistribuciji” Kozarska Dubica, osim rukovodstva i radnika, prisustvovalo je više narodnih poslanika sa područja Krajine, vršilac dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske” Radmila Čičković, načelnici potkozarskih opština, te brojne istaknute ličnosti društveno-političkog i javnog života Kozarske Dubice.

Direktor preduzeća Seka Kuzmanović istakla je da “Elektrokrajina” nastoji da čuva i njeguje tradicionalne vrijednosti i običaje, zbog čega i obilježavanje krsne slave – Svetog proroka Ilije ima posebno mjesto u kalendaru ovog privrednog subjekta.

“Uvjerena sam da zadovoljstvo svakog od nas ponaosob i uspjeh “Elektrokrajine” kao kolektiva ne bi bio potpun, pa čak ni moguć, bez pozitivne radne atmosfere, zajedničnog druženja i duhovnog razvoja”, rekla je Kuzmanovićeva u Kozarskoj Dubici, prenijela je Srna.

Ona je napomenula da je “Elektrokrajina” krsnu slavu dugi niz godina obilježavala u Banjaluci, u sjedištu ovog kolektiva, dodajući da je obilježavanje slave od prije tri godine počelo širom regije u kojoj ovo preduzeće posluje, svaki put u drugoj svojoj radnoj jedinici.

“Elektrokrajina” je prošle godine krsnu slavu, Svetog proroka Iliju – Ilindan, slavila u  Prijedoru sa više od 270 radnika, visokih zvanica i gostiju.

(Capital)