Home Region Slovenačkoj firmi zabranjeno primanje radnika iz BiH

Slovenačkoj firmi zabranjeno primanje radnika iz BiH

0

Slovenačkoj firmi “Univerzalna logistika” d.o.o. zabranjeno je da u naredne dvije godine zapošljava radnike iz BiH na osnovu Sporazuma o zapošljavanju, koje su potpisale dvije zemlje, saopšteno je iz agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Agencija je intervenisala povodom potvrđenih informacija da su pojedine slovenačke firme kršile prava radnika iz Bosne i Hercegovine, a javnosti poručuju da će do kraja nedjelje preduzeti i druge mjere za zaštitu državaljana BiH na radu u Sloveniji.

U saopštenju se dodaje da su, zahvaljujući saradnji sa slovenačkim sindikatima, dobili informacije u kojim oblastima se najčešće krše radnička prava, te da na njihovoj zaštiti rade zajedno sa institucijama Republike Slovenije, prvestveno sa slovenačkim Zavodom za zapošljavanje.

– Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u saradnji sa navedenim institucijama, trenutno kreira informaciju koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz BiH. Navedena informacija će biti dostavljena Komisiji za praćenje provođenja Sporazuma o zapošljavanju, a spornim firmama će biti onemogućeno da zapošljavaju nove radnike iz BiH – navodi se u saopštenju.

Spisak poslodavaca koji krše radnička prava će, tvrde, najkasnije do kraja sedmice biti upućen Komisiji, nakon čega u akciju stupa Inspektorat za rad Republike Slovenije, koji će kontrolisati  uslove u kojima rade građani BiH u njihovj zemlji.

Agencija je pozvala radnike koji nameravaju da idu na rad u Sloveniju da  posete zvanični sajt ove institucije, kako bi pročitali  savjete Nezavisnog sindikata radnika Slovenije, o tome na šta treba da obrate pažnju prilikom zapošljavanja u ovoj zemlji.

(Blic)