Home Biznis Slovenska nacionalna avio-kompanija ima novog vlasnika

Slovenska nacionalna avio-kompanija ima novog vlasnika

0

Firma Air Adriatic, u vlasništvu biznismena Izeta Rastodera, kupila je slovensku nacionalnu aviokompaniju Adria Airways za 45.000 eura.

Uvoznik i prodavač banana i trgovac nekretninama, osnovao je Air Adriatic samo nekoliko dana nakon što je Adria bankrotirala krajem septembra prošle godine.

Rastoder je ranije rekao da planira koristiti certifikat Adria Air Operator (AOC) za razvoj avioprijevoznika u privatnom avio sektoru te je u procesu nabavke dva privatna aviona.

Poduzetnik rodom iz Crne Gore, preselio se u Ljubljanu 1986.

Na aukciji su učestvovale tri firme. Osim Air Adriatica, tu su bile kompanija Komforia, hrvatsko poduzeće koje je registrirano i u Sloveniji, kao i Deal.Aero, novoosnovana firma u vlasništvu bivšeg pilota Adria Airways Dejana Slodeja.

Sve kompanije platile su 4.500 eura za učešće na aukciji.

Imovina koja je danas prodata u cjelini uključuje AOC, kao i razne priručnike, uključujući upute za operacije, obuku, održavanje, sigurnost, vremenske prilike, rukovanje putnicima i rukovanje teretom.

AOC ove kompanije je suspendiran do 30. septembra 2020., međutim on će biti vraćen nakon što Air Adriatic ispuni određene obveze određene, među kojima je i posjedovanje operativnih aviona.

Slovenski AOC daje svom vlasniku prava na održavanje komercijalnih letova iz Slovenije i drugih zemalja članica Evropske unije.

Izet i njegova supruga Hajrija spadaju među najbogatije stanovnike Slovenije.