Home Vijesti SLUČAJ „DRAGIČEVIĆ”: Transparensi International podnio tužbu protiv MUP RS zbog prikrivanja informacija

SLUČAJ „DRAGIČEVIĆ”: Transparensi International podnio tužbu protiv MUP RS zbog prikrivanja informacija

0

Transparensi internešnel BiH podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile na dane kada su u Banjaluci bila okupljanja građana kao podrška porodici ubijenog studenta Davida Dragičevića.

– Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banjaluke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci – navode u TI BiH.

Kako dodaju, MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristup informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primjenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji.

TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP RS u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji.

– U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila, te da je pred Ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS – navode oni.

Dodaju da su protesti u Banjaluci bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banjaluke.

TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora.

Blic