Home Vijesti SOFIJINA LEKCIJA IZ HUMANOSTI: Kako je devojčica ošišala dugu kosu i pomogla...

SOFIJINA LEKCIJA IZ HUMANOSTI: Kako je devojčica ošišala dugu kosu i pomogla oboljelim mališanima

0

Osmogodišnja Sofija Motika iz Vlasenice nedavno je odlučila da svoju dugu plavu kosu ošiša i pokloni organizaciji “Srce za djecu”, koja se brine o izradi perika za mališane oboljele od raka, a koji su, zbog intenzivnih terapija, privremeno ili trajno ostali bez kose.

Kada je to saopštila roditeljima, majka Tatjana Golijanin našla se u čudu – otkuda njoj takva ideja?

– Mislila sam da je to njena trenutna reakcija na nešto što je vidjela da su druge djevojčice radile i izbjegavala sam da je odvedem kod frizera. Ali, Sofija je bila uporna – priča Tatjana.

Kada je sjela na frizersku stolicu, frizerka i majka su je nekoliko puta pitale da li je sigurna da želi da se ošiša ili možda želi da odustane, ali je mala Sofija bila nepokolebljiva.

Mogućnost da pokloni svoje ošišane kike djeci oboljeloj od raka za izradu perika, Sofija je otkrila na internetu.

ВЛАСЕНИЦА, 28. ДЕЦЕМБРА /СРНА/- Осмогодишња Софија Мотика из Власенице недавно је одлучила да своју дугу плаву косу подшиша и поклони организацији “Срце за дјецу”, која се брине о изради перика за малишане обољеле од рака, а који су, због интензивних терапија, привремено или трајно остали без косе.

Mnoge djevojčice su, kaže Sofija, to već uradile, pa zašto ne bi i ona.

Uz taj, malena Vlaseničanka imala je još jedan, mnogo dublji motiv.

– Sjetila sam se da je i moj ujko, kojeg sam mnogo voljela, bolovao od te bolesti i da mu je od terapije opala kosa. Bilo mu je veoma teško – ispričala je Srni Sofija Motika. Mnogi iz Sofijine okoline bili su iznenađeni njenom gestom.

Neki drugari u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Vlasenici čak su je i zadirkivali.

– To meni nije smetalo jer sam znala da sam učinila nešto lijepo i dobro – kaže Sofija.

Majka Tatjana ističe da je prva pohvala došla od Sofijine učiteljice, koja je rekla da tako nešto ne bi učinili ni mnogo stariji.

– Kao roditelji, mi smo ponosni na svoju kćerku i vjerujemo da je ovo znak da će izrasti u dobru i plemenitu osobu – navodi Tatjana Golijanin.

Organizacija “Srce za djecu” postoji od 2003. godine i radi sa djecom i omladinom oboljelom od raka na rješavanju problema i izazova u tretiranju gubitka kose i nabavci medicinskih perika.

U organizaciji kažu da su do sada isporučili 24 perike. Najmlađa korisnica imala je tri, a najstarija 18 godina.

(Blic)