Home Zdravlje Spavajte goli

Spavajte goli

0
Istraživanje pokazuje da samo 30 odsto ljudi spava potpuno golo, dok ostali više vole spavati u donjem rublju ili u udobnoj pidžami. Oni koji spavaju goli tvrde da se osjećaju ugodnije, a naučnici su otkrili i neke zdravstvene prednosti spavanja bez odjeće.

Evo zašto bi svi trebalo da spavamo goli:

Kvalitetniji san

Naučnici sa Univerziteta u Amsterdamu otkrili su da snižavanje tjelesne temperature povećava kvalitet sna i smanjuje broj buđenja tokom noći. Osim toga, pidžama ograničava našu slobodu kretanja i čini nas nervoznijima.

Mršavljenje

Nažalost, ne možemo smršati samo od spavanja bez odjeće, ali u kombinaciji s pravilnom prehranom i redovnom vježbom, spavanje bez odjeće može imati koristi za gubitak tjelesne težine. Naime, spavanje na nižim temperaturama podstiče metabolizam i sprečava napredovanje dijabetesa.

Osim toga, ako spavamo pregrijani, povisujemo nivo kortizola u krvi, što rezultira povećanjem tjelesne težine, povećanjem anksioznosti, pa čak i potrebe za nezdravom i brzom hranom.

Lijepa i zdrava koža

Tokom dana naše tijelo je prekriveno višestrukim slojevima odjeće. Ako spavamo goli, dopuštamo koži da diše i regeneriše se. To može smanjiti rizik od kožnih bolesti i prijevremenog starenja.

Lijepa i njegovana kosa

Znoj može ozbiljno oštetiti vašu kosu. Suvi znoj ostavlja puno soli na koži koja nadražuje kožu, ali i kosu i čini je krhkom i lomljivom. Spavanje bez odjeće omogućava tijelu hlađenje, manje znojenja i lijepu i njegovanu kosu.

Zdravlje reproduktivnih organa

Ženski reproduktivni organi mogu biti dobra okolina za razvoj gljivica i bakterija. Spavanje bez odjeće i donjeg rublja omogućava hlađenje i “sušenje” reproduktivnih organa, što smanjuje rizik od pregrijavanja i razvoja bakterija. Kod muškaraca, usko donje rublje negativno utiče na kvalitet sperme i reproduktivno zdravlje. Ako ne možete zamisliti da spavate potpuno goli, pokušajte skinuti barem donje rublje.

Podizanje samopouzdanja

Samopouzdanje je ključ za uspješnu karijeru i ispunjen društveni život. Spavanje bez odjeće pomoći će vam da se osjećate dobro u svojoj koži!

Više seksa

Istraživanja pokazuju da parovi koji spavaju goli, imaju više sreće u braku. Takođe, češće vode ljubav i imaju više povjerenja u svog partnera.

Ko ne treba:

Osobe koje su sklone mjesečarenju

Ako mjesečarite, radije spavajte u pidžami ili barem donjem rublju. Postoje slučajevi u kojima su goli mjesečari prijavljivani radi remećenja javnog reda i mira, a sigurni smo da ni vama ne bi bilo ugodno da saznate da ste se goli pojavljivali u javnosti ili pred ostalim ukućanima.

Osobe koje imaju osjetljivu kožu

Ako patite od alergija ili imate osjetljivu kožu, spavanje bez odjeće nije za vas. U ovom slučaju pidžama vam pruža potrebnu zaštitu od nadraživanja kože. Izloženu kožu mogu nadražiti alergijske reakcije, mogu se pojaviti razne iritacije, pa čak i astma!

Osobe sklone prehladama

Ako ste skloni čestim prehladama, radije spavajte u udobnoj pidžami. Temperatura vazduha noću pada, stoga je bolje zaštititi se barem jednim slojem odjeće.

Tjeskobne osobe

Ako se osjećate neugodno kada spavate goli ili ako se bojite da će vaša djeca ili cimerke ući u spavaću sobu, nećete dobro spavati. Radi toga uživajte u mekoj pidžami i upustite se u bezbrižan san!

(Nezavisne)