Home Crna hronika Specijalcima novo suđenje pred drugim Vijećem

Specijalcima novo suđenje pred drugim Vijećem

0

Trojica specijalaca i Oleg Banda bili osuđeni na 40 godina zatvora za pljačku 616.548 KM iz blindiranog kombija na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je po drugi put presudu specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, osuđenim na 40 godina zatvora za pljačku 616.548 KM iz blindiranog kombija na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška, i vratio postupak na novo suđenje.

Uvažene žalbe

Presude su ukinute specijalcima Vladanu Maliću, Goranu Parašu i Aleksandru Popoviću, osuđenima na po 10 i po godina zatvora, te Olegu Bandi, osuđenom na osam i po godina. Ujedno im je produžen pritvor, koji može trajati najduže devet mjeseci.

Do ukidanja je došlo nakon što je Vrhovni sud uvažio žalbe branilaca optuženih na presudu, koju je u ponovljenom postupku 26. marta izrekao Okružni sud u Banjoj Luci. Specijalcima će se zbog toga suditi ponovo, ali pred potpuno izmijenjenim Sudskim vijećem.  U obrazloženju odluke navodi se, između ostalog, da u ponovljenom postupku Okružni sud nije postupio prema uputama Vrhovnog suda kojim bi se otklonile povrede postupka na koje je odbrana ukazivala.

Suština je u tome da je u presudi izostalo obrazloženje, odnosno razlozi o odlučnim činjenicama koji se odnose na prigovore odbrane. Odbrana je prigovarala na način na koji je Tužilaštvo iz depozita Suda izuzimalo predmete koji su poslati na DNK vještačenje.

Sporni tragovi

Prigovoreno je i na to da biološki tragovi, koji su bili predmet vještačenja na Biološkom fakultetu u Beogradu, nisu dostavljeni u skladu sa pravilima. Te su činjenice, kako navodi Vrhovni sud, od odlučnog značaja za ocjenu zakonitosti provedenog vještačenja.

Malić i ostali optuženi su da su 22. septembra 2015. na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška Audijem A6 presreli i opljačkali kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac “UniCredit banke”. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju “zoljom”, natjerali su osiguranje da otvori tovarni prostor kombija i da im preda magnetni ključ sigurnosnih kofera, iz kojih su ukrali 616.548 KM, a tom prilikom ranjen je radnik “Sector securityja” Đurađ Bajić.

Svjedoci saradnici 

U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, kao i insajder iz “Sector securityja” Danijel Kuzmić. Oni su u postupku bili svjedoci Tužilaštva, za šta su “nagrađeni” sporazumom o priznanju krivice prema kojem je Kuzmić osuđen na tri godine, a Inđić i Janjuz na po šest mjeseci zatvora.