Home Ex-Yu Špijunska afera u Srbiji: Utvrđeno šta je bio predmet primopredaje

Špijunska afera u Srbiji: Utvrđeno šta je bio predmet primopredaje

0

Vojno-bezbjednosna agencija (VBA) Srbije utvrdila je šta je bio predmet primopredaje između ruskog obavještajca i penzionisanog potpukovnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Uprave za analitiku Bezbjednosno informativne agencije (BIA) Srbije Relja Željski.

“VBA je ustanovila više kontakata ruskog obaveštajca i čoveka iz Srbije i utvrdila, između ostalog, šta je bio predmet njihove primopredaje”, rekao je Željski za TV “Prva”.

On je naveo da su srpske službe bile na licu mjesta tokom primopredaje, ali da nisu snimile događaj zbog kontrapratnje ruskog obavještajca.

Željski je potvrdio da ruski agent potpukovnik Georgi Viktorovič Kleban, koji se nalazi na snimku, više nije u Srbiji, ali da je VBA u sadejstvu sa drugim službama prikupila značajan fond saznanja o njegovoj obavještajnoj djelatnosti na području Srbije.

Željski je rekao da je moguće i da je Kleban dvostruki agent, budući da “obavještajni kontakti i njihovo odvijanje dopire do onih granica do kojih je doprla sama mašta obavještajca i službe koja kontroliše i usmjerava taj kontakt”.

On je potvrdio da je penzionisani potpukovnik Vojske Srbije, koji je sarađivao sa Klebanom i pojavljuje se na snimku, dostupan državnim organima ali da ne može da kaže da li je na slobodi, jer to izlazi iz okvira rada BIA.

“To lice se nalazi u području i delokrugu rada struktura koje se time profesionalno bave i koje će taj slučaj tretirati na najbolji mogući način”, rekao je Željski.

Na pitanje ko je načinio i emitivao snimak koji se pojavio u javnosti, Željski je rekao da domaće službe dosta znaju o tome, ali da na tu temu iz operativnih razloga ne može da govori.

U fokusu pažnje u Srbiji proteklih dana bila je “špijunska afera” koja je počela objavljivanjem snimaka primopredaje predmeta između dva lica, za koje je istragom utvrđeno da su ruski agent Georgij Kleban i srpski oficir čiji su inicijali Z.K.