Home Vijesti Špirić preskače NSRS, dobija poziciju na nivou BiH?

Špirić preskače NSRS, dobija poziciju na nivou BiH?

0

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić najvjerovatnije će se odreći mandata u Narodnoj skupštini RS, koji je osvojio na nedavno održanim opštim izborima u BiH, saznaje SrpskaCafe.

Kako saznaje naš portal, razlog za ovakvu odluku, još uvijek aktuelnog poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, mogao bi biti dogovor sa vrhom stranke da svoj angažman i dalje nastavi na nivou BiH.

– To mu je obećano i on će, nakon što Centralna izborna komisija BiH ozvaniči rezultate izbora, gotovo pa sigurno svoje mjesto prepustiti sljedećem na izbornoj listi – ističe za naš portal odlično obavješteni izvor iz SNSD-a.

Na kojem će mjestu nastaviti svoju političku karijeru, naš sagovornik nije želio da precizira. Ukoliko SNSD bude dio buduće vlasti na nivou BiH, a sve su prilike da će biti, imenovaće delegate u Domu naroda, ali i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji će u narednom četvorogodišnjem mandatu, po sistemu rotacije, biti Srbin, ali i nekoliko ministara.

Sa druge strane, sam Špirić ističe da je još uvijek rano govoriti gdje će nastaviti političku karijeru.

– O tome, vjerujte mi, trenutno uopšte ne razmišljam. Rano je još uvijek, treba zvanično da se objave rezultati izbora od strane Centralne izborne komisije, a potom i stranački organi daju svoje mišljenje, a onda ćemo tek vidjeti. Rano je, zaista, još o toj temi – rekao je za SrpskaCafe Špirić.

Zanimljiv je podatak da je Špirić već 20 godina na funkcijama u zajedničkim institucijama, od poslanika, preko predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH do ministra, te da do sada nije bio poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Drugi po broju glasova

Podsjećamo, Nikola Špirić je kao nosilac stranačke liste u izbornoj jedinici tri ostvario drugi rezultat.

Sa osvojenih 13 812 glasova u “leđa” gleda samo direktoru Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Vladi Đajiću, koji je osvojio oko 3,5 hiljade glasova više.

Pomenuti dvojac prate aktuelni ministar finansija u Vladi RS Zoran Tegeltija, te poslanici u aktuelnom sazivu Narodne skupštine RS Gordana Tešanović i Nataša Radulović, kao i načelnik opštine Šipovo Milan Kovač.

(Srpska Cafe)