Home Banjaluka Srbac ostao bez vode na 32 stepena

Srbac ostao bez vode na 32 stepena

0

Zbog kvara na glavnom cjevovodu kod riječice Savica u Poveliču, danas su stanovnici Srpca i okolnih mjesta ostali bez vode za piće.

Do nestanka vode je došlo, jer su popucale cijevi u armiranom betonu na nepristupačnom terenu i dubini od četiri metra. Otklanjanje kvara zahtijeva velike napore, na čemu je od juče angažovana sva raspoloživa mehanizacija i oko 15 radnika, kaže zamjenik direktora srbačkog „Vodovoda“ Jefto Popović.

– Juče smo čistili novu trasu od šiblja i rastinja, a potom kopali kanale u dužini od 60 metara, kako bismo danas mogli da premostimo riječicu Savicu i spojimo cijevi na drugoj strani. Očekujemo da će ovaj posao biti završen do kraja dana, a time normalizovati snabdijevanje vodom za piće – kaže Popović.

Komunalno preduzeće „Vodovod“ suočava se sa čestim kvarovima na glavnom cjevovodu u Poveliču, na lokaciji gdje decenijama nije obavljena rekonstrukcija, odnosno zamjena starih cijevi. Jedan kvar dogodio se prije tri dana, kada su bez vode ostala sela Martinac, Nožičko i Prijebljezi, kao i naselja preko Vrbasa u Lijevče polju, prenosi BN.

Kvarovi na vodovodnoj mreži se događaju kada temperatura prelazi trideset stepeni, a potrebe stanovnika su zbog visokih temperatura sve izraženije.

Sanacija, prema riječima Jefte Popovića, uključujući i ugrađivanje novih cijevi koštaće srbački „Vodovod“ oko 50.000 maraka.

(Blic)