Home Ex-Yu Srbija ovom rudom može da snabdijeva cijeli svijet

Srbija ovom rudom može da snabdijeva cijeli svijet

Svjetski mediji pitaju se kada će ova zemlja započeti eksplotacija litijuma, napominjući da se upravo u Srbiji nalaze najveće zalihe ovog elementa.

Ovaj element se ugrađuje u baterije dugog vijeka i predstavlja jedan od najtraženijih elemenata na svijetu.

Iormativni portal “Deutsche Wirtschaftsnachrichten” piše o litijumskom bogatstvu Srbije, piše portal “serbia-energy.eu”.

“Bloomberg” prenosi da Srbija raspolaže najvećim zalihama litijuma u Evropi. Rezervoar se nalazi u Zapadnoj Srbiji u Mačvi. Tamošnji mineral se zove jadarit.

Navodno postoje rezerve 118 miliona tona rude, koja sadrži 1,8 procenata litijum-oksida, kako piše američki list za geološka istraživanja USGS.

Rudarski koncern “Rio tinto” je prije nekoliko mjeseci najavio da će za četiri godine početi da eksploatiše litijum u okviru svog projekta vađenja jadarita.

Odluka o tome će biti donijeta tek krajem 2020. Do tada bi trebalo da bude završena studija o izvodljivosti projekta. Prema navodima šefa “Rija tinta”, Žan-Sebastijana Žaka, resursi u blizini Loznice u Zapadnoj Srbiji nude mogućnost da se zadovolji potreba cijelog svijeta za elektrifikacijom.

Zaliha sirovine je otkrivena 2004. Na istom mjestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora. “Rio tinto” prenosi da je riječ o najvećem svjetskom nalazištu litijuma.

Od početka projekta, “Rio tinto” tijesno sarađuje sa srpskom vladom i lokalnim službenicima kako bi bilo omogućeno da se sa projektom napreduje odgovorno i na način koji će dobro doći okolnim opštinama.

Litijum – zlato 21. vijeka

“Rio tinto” smatra da bor i litijum imaju važnu ulogu u efikasnom korišćenju energije u budućnosti. Litijum je važan sastojak u proizvodnji baterija za električne automobile i elektronske uređaje najvećeg kvaliteta. A bor se upotrebljava u proizvodnji staklenih izolacionih vlakana i pogona za korišćenje energije vetra, kako je to “Rio Tinto” prenio u jednom saopštenju.

Litijum spada u najtraženije alkalne metale i sirovine na svijetu. Taj značaj duguje zapravo rastu u elektroindustriji. Električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama.

“NN money” opisuje litijum kao “zlato 21. vijeka”. Posebno koncerni iz SAD kao što su Tesla, Google i Apple hoće da narednih godina pojačaju investiranje u sektor električnih automobila, što bi trebalo da dovede do povećanja potražnje za litijumom. Zemlje, koje su trenutno glavne po eksploataciji litijuma, su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugal i Brazil, prenosi “Investing News”. Kina i Evropa su najveći konzumenti litijuma.

“Stratešku važnost te sirovine pojašnjava CIA na svom internet-portalu. CIA prenosi da se mnogo bavi područjem tehnološkog razvoja, te da je prvu litijumsku bateriju izumjela i koristila CIA 60-ih godina”, piše portal “Deutsche Wirtschaftsnachrichten”.

Inače, koncern “Rio tinto” na svom internet-sajtu prenosi da je hemijski sastav litijuma sličan kriptonitu – fiktivnom elementu koji daje snagu Supermenu.

Optimističke procjene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.