Home BiH Srpska garantuje za najnovije milionsko zaduženje „Autoputeva RS“

Srpska garantuje za najnovije milionsko zaduženje „Autoputeva RS“

0

Republika Srpska garantovaće vraćanje kredita od 40 miliona KM koji su „Autoputevi RS“ podigli kod komercijalnih banaka u RS, iako je ovo javno preduzeće nedavno dobilo 54 miliona KM od akciza i putarina koji su mjesecima bili blokirani.

Iako su opravdanje za novo zaduženje „Autoputevi“ tražili u blokadi novca od akciza i putarina, od kredita nisu odustali ni nakon što je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedavno podijelila blokirani novac entitetima.

„Republika Srpska bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih obaveza prema ugovoru koji će se zaključiti između „Autoputeva“ i izabranog konzorcijuma koji čine Unicredit banka, Nova banka, Komercijalna banka i NLB banka Banjaluka. Namjena kreditinih sredstava je završetak autoputa Banjaluka – Doboj“, navedeno je u garanciji koju je na koju je Vlada RS dala saglasnost.

Podsjećamo, u ovom javnom preduzeću su nakon raspisivanja tendera za CAPITAL rekli da su proceduru nabavke kredita pokrenuli zbog toga što je blokiran novac od akciza i izrazili uvjerenje da zaduženje “Autoputeva RS” neće biti potrebno te da će se članovi Upravnog odbora UIO dogovoriti raspodjelu novca prikupljenog po osnovu akciza.

Iako su se njihova očekivanja ispunila i UO UIO postigao dogovor o podjeli novca, „Autoputevi“ nisu odustali od kredita.

Nakon što su donijeli odluku da se zaduže kod grupe banaka, direktor „Autoputeva RS“ Dušan Topić je rekao da nije siguran da će odustati od kredita, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Akcize odblokirane, a „Autoputevi RS“ uzimaju kredit od 40 miliona.

„Autoputevi“ ni nakon sedam dana nisu odgovorili na pitanja CAPITAL-a da li su donijeli konačnu odluku o uzimanju ovog kredita.

Tender za ovaj kredit „Autoputevi RS“ raspisali su krajem maja, a u tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je namijenjen za obezbjeđenje novca potrebnog za završetak izgradnje autoputa od Banjaluke do Doboja.

Topić je ranije rekao i da će izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj koštati ukupno 392 miliona evra, odnosno 764,4 miliona KM, te da se kompletna izgradnja finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Za izgradnju autoputeva Srpske se do sada zadužila više od 860 miliona KM.

(Capital)