Home Vijesti Srpska nastavlja trend zaduženja

Srpska nastavlja trend zaduženja

0

Republika Srpska nastavlja trend zaduženja. Prema poslednjim informacijama koje je objavilo ministarstvo finansija Bosne i Hercegovine za oba entiteta i Distrikt Brčko, Republika Srpska je sa 2,9 milijarde maraka, koliko je bio spoljašnji dug na kraju prošle godine, stigla do cifre od 3,3 milijarde maraka, na kraju drugog kvartala ove godine. To je uvećalo dug prema stranim kredotirma za oko 385 miliona maraka. Za razliku od Federacije BiH, koja je svoj dug uvećala za tek oko 84 miliona.

Ekonomisti postavljaju jedno i glavno pitanje – koja je namjena tih kredita?

Što se tiče otplate spoljašnjeg duga u ovoj godini, Republika Srpska i nema baš čime da se pohvali. Prema podacima Ministarstva finansija BiH, Srpska je u ovoj godini do sada otplatila 76 miliona maraka, dok je Federacija BiH servisirala i više od duplo.

Ništa bolja nije ni po pitanju unutrašnjeg duga. Prema trenutnim i zvaničnim podacima Ministarstva finansija RS, on iznosi oko 2 milijarde maraka. Kad se to spoji sa spoljašnjim, ukupan dug premašuje cifru od 5 milijardi maraka.

Pa se tako u prvom kvartalu ove godine ukupan dug RS povećao za 420 miliona, a plan je da bude veći za još 300 miliona do kraja 2018. Navedene brojke, preuzete iz zvaničnih dokumenata ministarstva finansija Srpske, govore da dug svakog dana u godini u Srpskoj raste za 2,1 miliona maraka.

(BN)