Home Vijesti ŠTA ĆE URADITI INSTITUCIJE BIH? Udale se za DŽIHADISTE, otišle u Siriju...

ŠTA ĆE URADITI INSTITUCIJE BIH? Udale se za DŽIHADISTE, otišle u Siriju i pokajale, sada žele nazad

0

Još nema naznaka da li će se i kada državljanke BiH iz Sirije vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak za N1 kaže da nije u toku bilo kakva aktivnost transporta tih osoba u BiH. Ali, najavljuje formiranje inter-resornog koordinacionog tijela, sastavljenog od predstavnika Ministarstava inostranih poslova i bezbjednosti, koje bi bilo zaduženo za praćene ove situacije.

Postoji saznanje nadležnih da se tri državljanke BiH nalaze na području Sirije, ali su one i dalje nedostupne organima vlasti, potvrdio je za N1 ministar inostranih poslova Igor Crnadak.

– One se nalaze u kampu, i da bi dobile putni list da se vrate u BiH, potrebno je da budu dostupne na slobodnoj teritoriji, pojašnjava ministar. Crnadak kaže da u ovom trenutku nema aktivnosti u vezi sa transportom tih državljanki.

– Ja takve informacije nemam. U ovom trenutku da je bilo kakva aktivnost u toku. Ja o tome nisam razgovarao ni sa kim od predstavnika SAD, i o tome ne znam ništa, Ministarstvo prati tu situaciju i održava komunikaciju sa agencijama Crvenog krsta i UN – rekao je Crnadak.

Beograd, 18. januara 2019. – Ministar inostranih poslova BIH Igor Crnadak i ambasador BIH Lazar Mirkic organizovali su prijem za medije u hotelu Hilton, na kojem je bilo reci o aktuelnoj politickoj situaciji u BIH i Republici Srpskoj.. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Sjedinjene Države su pozvale zemlje članice koalicije da preuzmu i procesuiraju svoje državljane, zarobljene borce takozvane Islamske države.

Iz Ministarstva inostranih poslova ističu da je u toku formiranje inter-resornog koordinacionog tijela, koje bi bilo zaduženo za praćenje ove situacije.

– U toku je procedura jednog koordinacionog tijela, koje bi bilo inter-resorno, Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo bezbjednosti i druge institucije. Ta odluka je u pripremi i ona bi mogla biti već na jednoj od sljedećih sjednica Savjeta ministara BiH. Sve ostalo su spekulacije i neprovjerene informacije – navodi Crndak.

Tri državljanke iz Bosne i Hercegovine zarobila je kurdska vojska, kada su one bježale iz takozvane Islamske države. U kontaktu sa članovima svojih porodica naveli su da se od septembra 2017. sa devetero djece nalaze u kampu Roj na sjeveru Sirije, u blizini grada Kamišlija. Nedavno su apelovale da nadležni osigraju njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu.

O pismu svoje kćerke iz Sirije, ekskluzivno za N1 govorila je jedna od majki.

– Nema dana kada ne mislim na svoju kćerku i njenu djecu, moju unučad. Svim srcem se zalažem i želim da se moje dijete sa svojom djecom vrati jednog dana – da ih vidim, da ih zagrlim, da im mogu pomoći, jednostovano, da im čujem glas. (I prenosite njihov apel?) Jeste, prenosim njihov apel. Njihov apel je takav od prvog dana i onda kada su bile u tzv. Islamskoj državi – da su pogriješile i da samo žele izaći. Uspjele su da se nekako dokopaju kurdske teritorije, predale su se – samo da bi izašle – kazala je majka jedne bh. državljanke.

Procjenjuje se i da su među zarobljenim stranim ratnicima terorističkih organizacija u Siriji i dva državljanina BiH. Prema dostupnim informacijama, Ibro Ćufurović i Armin Čurt pritvoreni su u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveru Sirije, zajedno sa njemačkim državljaninom, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Srpska Info