Home Vijesti Šta piše u Izvještaju o posljedicama NATO bombardovanja?

Šta piše u Izvještaju o posljedicama NATO bombardovanja?

0

Kod djece u uzrasnoj grupi od pet do devet godina, a koja su rođena poslije 1999. godine, postoji određena tendencija rasta obolijevanja od malignih bolesti, pokazala je naučno-medicinska studija Komisije za utvrđivanje istraživanja posljedica NATO bombradovanja.

– Mi smo dobili podatke da postoje naznake statističke značajnosti vezano za tu grupu populacije, za maligne bolesti krvi. Možemo reći da je na tu grupu djece djelovao određeni faktor da ona budu osetljivija na nastanak maligne bolesti – rekao je predsjednik Komisije Darko Laketić.

On je istakao da je od suštinskog značaja da se identifikuje uzrok. Objasnio je i da su za potrebe naučno-medicinskog istraživanja analizirali učestalost malignih oboljenja kod djece koja su rođena u centralnoj Srbiji, prije i poslije NATO bombradovanja.

Kako je objasnio, fokus istraživanja je bio na djeci, jer kod odraslih postoji mnoštvo faktora rizika poput pušenja ili gojaznosti.

Prema njegovim riječima, istraživači su koristili pristup koji se sastojao u tome da se analizira učestalost određenih malignih bolesti kod različitih generacija, ali u istom uzrastu. Za svaku generaciju se, kaže, određivao statistički rizik, odnosno sa kojim procentom vjerovatnoće jedna generacija ima rizik da oboli od određene maligne bolesti.

– Kada su odredili rizik, analizirali su učestalost svih tumora u određenom generacijskom uzrastu i najčešći tumori koji se javljaju kod djece do četiri godine su neuroektodermalni, od pete do devete godine se javljaju maligne bolesti krvi, od 10. do 14. godine javljaju se tumori mozga, od 15. do 18. godine se najčešće javljaju solidni tumori – naveo je on.

Kako je kazao, “ukoliko primijetimo da se podaci i ta stopa rizika i stopa obolijevanja za neku generaciju razlikuju, mi sumnjamo da je ta generacija bila izložena nekom toksinu koji je uzrokovao da ta djeca budu pojačano osjetjiva na nastanak određenih malignih bolesti”.

Laketić kaže da su dobili podatke da se to dogodilo nekim generacijama koje su rođene u periodu 1999. godine u uzrasnoj grupi od pet do devet godina gdje su ispitivali maligne bolesti krvi.

– Značajan porast obolijevanja je postojao i u grupi od 15 do 18 godina ali rezultati, kada je riječ o toj grupi, mogu biti poznati tek za nekoliko godina – naveo je on istakavši da istraživanje “nedvosmisleno pokazuje da je više generacija u određenom osjetljivom periodu bilo izloženo nekom fakoru koji ih je učinio osjetjivijim za obolijevanje od određenih malignih bolesti u odnosu na neke druge generacije u istom uzrastu”.

Laketić je rekao i da nije siguran da postoji jedinstvena nacionalna svijest o stradanju Srbije u NATO agresiji 1999.godine i dodao da se to ne smije zaboraviti, ni umanjivati, ni prilagođavati potrebama velikih ili malih sila.

– Mi smo zemlja žrtva, koja ne samo iz svojih, već i iz civilizacijskih razloga mora da sačuva istinu – rekao je Laketić.

Podsjetio je da je Komisija za utvrđivanje posljedica NATO bombradovanja po zdravlje stanovništva osnovala prošle godine Narodna skupština na prijedlog Maje Gojković.

Kako je rekao, ova vlast je poslije mnogo godina počela prvi put da govori o tome da je neophodno utvrditi posljedice po zdravje ljudi i životnu sredinu koju je izazvalo korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom.

Obimna dokumentacija je tim povodom stigla iz Italije, odnosno italijanskog parlamenta koji se bavio tom temom koja se ticala obolijevanja italijanskih vojnika na KiM.

Laketić ističe da su paralelno sa tim prikupljali informacije putem iskaza građana i podataka iz zdravstvenih ustanova o oboljenjima koja mogu imati vezu sa toksinima koje komisija istražuje.

Srpska Cafe