Home Banjaluka Šta se desilo s banjalučkim preduzećima koja duguju milione državi

Šta se desilo s banjalučkim preduzećima koja duguju milione državi

0

Samo prvih 10 banjalučkih kompanija državi po osnovu PDV-a duguju skoro 16 milona maraka, dok je ukupan dug dostiže 100 miliona KM.

Podaci su ovo Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, koja svake godine objavljuje listu dužnika. Iste kompanije i dalje su ”lideri” na ovoj neslavnoj ljestvici, a iz godine u godinu mijenjaju se iznosi novca koje duguju.

Prema listi s podacima zaključno s januarom 2018. godine, najveći banjalučki dužnik državi po osnovu PDV-a je d.o.o „V&G PREMIUM“, preduzeće koje se nalazi na 32. mjestu svih dužnika u BiH, a duguje nešto više od tri miliona KM.

Ova kompanija je odavno u stečaju, ali su nam is UIO objasnili da je utvrđeno da dužnik nema imovine koja bi mogla biti predmet pljenidbe kako bi se ovaj dug naplatio. Do bilo kakvog kontakta sa odgovornima iz ovog preduzeća nismo uspjeli doći.

– Nad navedenim dužnikom preduzete su zakonske mjere, odnosno pljenidba novca sa transakcijskih računa, blokada istih, provjere imovinskog stanja u javnim registrima i na terenu. U toku je postupak utvrđivanja da li ima solidarno i supsidijarno odgovornih lica – rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Na drugom mjestu banjalučkih neplatiša je d.o.o „Fruktona“, koja državi duguje dva i po miliona KM, a stečajni postupak pokrenut je prije osam godina.

Proizvođač sokova, nadaleko poznat po “pepsiju”, prije rata “Bosanka”, a potom “Fruktona”, ne radi već godinama. Postupak je završen 2015. godine.

Na trećem mjestu ove neslavne liste nalazi se d.o.o „Velefarm“, čiji se dug nagomilao na dva miliona KM. Nadležni kažu da su preduzete mjere postupka prinudne naplate, kao i da je utvrđeno da dužnik nema imovine koja bi mogla biti predmet pljenidbe.

Slična sudbina dočekla je i preduzeće „Oryon“, koje duguje milion KM,  zatim „Mega“, čiji je dug milion ipo, te „Jelšingrad“ koji duguje 1,7 miliona KM.

Skoro jedan milion ostao je dužan i banjalučki „Pevec“, koga je takođe dočekao stečaj. Trgovački centar FIS iz Viteza uplatio je 9,1 milion KM za kupovinu banjalučkog “Peveca” u stečaju, čime je zvanično postao novi vlasnik ogranka hrvatskog trgovačkog lanca u Banjaluci.

Pored navedenih kompanija, za porez duguju još mnoga banjalučka preduzaća, prema procjenama njih oko 200, zabog čega u medijima možemo naći stotine tekstova sa naslovom „Firma u stačaju, radnici bez plata“, jer je to u najvećim slučajevima ishod.

Mnogo neisplaćenih plata

Stručnjaci objašnjavaju da neki postupci znaju trajati i po 20 godina, a preduzeća, osim državi, velike iznose upravo ostaju dužna i radnicima.

– To su ogromni izniosi na koje država često može da zaboravi, jer stečajni postupci traju decenijama. Vlasnici rasprodaju sve što imaju, zbog čega često nema stačajne mase, niti novca da se vrati dug državi. Osim što se veliki novac duguje državi, oštećeno je na hiljade radnika. Neki i danas rade i očekuju zaostale plate, koje najčešće nikada ni ne dobiju – smatra ekonomista Anita Vuković, dodajući da zakoni treba da budu bolji i ne dozvoljavaju gomilanje dugova i ostavljenje radnika bez plata.

Novi zakon

Republika Srpska već više od godinu i po dana primjenjuje novi, moderni Zakon o stečaju, što je donijelo i prve rezultate i sačuvalo neka radna mjesta koja su bila pred zatvaranjem.

Govori se o najmanje 600 radnih mjesta koja su spasena od marta 2016. godine do danas zahvaljujući upravo novom Zakonu o stečaju u RS, tvrde stručnjaci.

(Srpska Info)