Home Servisne Stanje na putevima

Stanje na putevima

0

REPUBLIKA SRPSKA

Zbog vremenskih prilika, saobraćaj se jutros na većini puteva u Republike Srpske odvija usporeno, posebno na dionicama gdje su kolovozi zasnježeni. Izdvajamo dionice: Sarajevo–Sokolac-Rogatica, Trnovo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Mrkonjić Grad-Mliništa, Banja Luka-Čađavica, Kotor Varoš-Teslić, Karanovac-Kneževo-Ugar i Šipovo-Novo Selo, te u Hercegovini dionice koje od graničnih prelaza Zubci i Klobuk vode ka Trebinju, Bileći i Gacku.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina upozoravamo na povećanu opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog oštećenja nadvožnjaka (kod NIS petrol pumpe u Trnu) saobraćaj se na magistralnom putu M-16 dionica Prijedorska petlja – Klašnice i preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila preko nadvožnjaka ne saobraćaju.

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu “9. Januar”, Banja Luka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače upozoravamo da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izvođenja radova na izgradnji mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta M-4 Čelinac-Kotor Varoš. Privremena saobraćajna signalizacija je postavljena i njeno poštovanje je obavezno. (do 01.05.2019.)

Zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” na autoputu Gradiška-Banjaluka, do 30.04.2019. god. izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku su radovi na izgradnji trotoara na regionalnom putu R-480 Derviši-Klašnice 2 ( u Ulici Put srpskih branilaca i 16. Krajiške N.O. brigade), zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i njeno poštovanje je obavezno.

Zbog radova koji se izvode na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, dionica Krupa na Vrbasu-Bočac od 07 do 17 časova (ponedjeljak-subota), dolazi do obustave saobraćaja (10-tak minuta) i saobraćaj  se propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta M-18 Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene.

Završeni su radovi na izgradnji kanalizacije na dijelu magistralnog puta M-14.1 kroz grad Bijeljinu, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom.

Zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze , na regionalnom putu R-462a na dionici Obudovac-Lončari , dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.(30.06.2019.)

U toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je potpuno obustavljen saobraćaj na regionalnom putu R-477a Moštanica-Kozarska Dubica. Vozila se za vrijeme obustave preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, R-476 Ukrina-Gornja Vijaka i R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Zabrane

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača u vremenskim periodima od 00:00 do 07:00 i od 16:00 do 00:00 časova na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, a zbog radova na sanaciji klizišta, Ova zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu R-473 Teslić 2-granica RS/FBiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 5t.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu L007 dionici Doboj-Manastir Petrovo, od 07.05.2018 na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

AMS RS

U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja “Niti 1 čaša prije vožnje!”, kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola.  Kampanja će trajati do 31. januara 2019. godine u više gradova i opština Srpske i ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavijestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti”, 066/823-000. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i mobilni telefon 066/823-000 ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

BANJA LUKA

Povodom proslave Dana Republike Srpske, a koja će biti organiozovana 09.01.2019. godine, na teritoriji Grada Banja Luka, biće potpuno obustavljen saobraćaj:

09.01.2018. godine:

– Ulica Kralja Petra I Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Bulevar Cara Dušana do raskrsnice sa Ulicom Aleja Svetog Save  u vremenu od 07:00 časova do potrebe;

– Ulica Kralja Petra I Karađorđevića, od raskrsnice sa ulicom Aleja Svetog Save do raskrsnice sa Ulicom Olimpijskih pobjednika i u Ulici Dr Mladena Stojanovića od raskrsnice sa Ulicom Olimpijskih pobjednika do raskrsnice sa Ulicom Trive Amelice u vremenu od 10:00 časova do potrebe;

– Ulica Olimpijskih pobjednika, od raskrsnice sa Gundulićevom ulicom do raskrsnice sa Ulicom 1. krajiškog korpusa u vremenu od 10:00 časova do potrebe;

– Ulica Aleja Svetog Save, od raskrsnice sa Ulicom Vladike Platona do raskrsnice sa Ulicom Kralja Petra I Karađorđevića i u Ulici Vuka Karadžića od raskrsnice sa Ulicom Kralja Petra I Karađorđevića do raskrsnice sa Vidovdanskom ulicom u vremenu od 10:00 časova do potrebe;

– Ulica Aleja Svetog Save, od raskrsnice sa Gundulićevom ulicom do raskrsnice sa Ulicom Bulevar srpske vojske u vremenu od 12:00 do 17:00 časova.

Zabranjuje se saobraćaj za teretna motorna vozila preko 3,5 t ukupne mase, osim teretnih vozila javnih i komunalnih službi i vozila koja će biti angažovana na aktivnostima povodom obilježavanja svečanosti, u vremenu od 07 do 19 časova, dana 09.01.2019. godine na svim ulicama na teritoriji grada Banja Luka, izuzev ulica na magistralnom putu M-4 Bulevar Vojvode Stepe Stepanovića, Bulevar Vojvode Petra Bojovića, Bulevar Srpske vojske, Knjaza Miloša, Branka Popovića (istočni tranzit) i magistralnom putu M-16 Manjačkih ustanika, Omladinska, Krajiških brigada (zapadni tranzit).

U okviru priprema proslave 9. januara – Dana Republike Srpske i sprovođenja aktivnosti radi organizovanja manifestacije, u Banjaluci, na Trgu Krajine, biće potpuno obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, od raskrsnice navedene ulice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice navedene ulice sa Ulicom Milana Tepića, i to: 09.01.2019. godine, u periodu od 15.00 časova do ponoći.

Za vrijeme obustave, saobraćaj će biti preusmjeren alternativnim pravcima.

Zbog izvođenja radova na izgradnji kružne raskrsnice, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu M-4 dionica Banjaluka (pijaca) – Banjaluka (Rebrovac), odnosno kod raskrsnica ulica Bulevar srpske vojske, Bulevar vojvode Petra Bojovića i Olimpijskih pobjednika. Izmjena će trajati do završetka radova, odnosno do 31.03.2019. godine. Molimo sve učesnike u saobraćaju za razumijevanje i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zabranjuje se saobraćaj: Svim vozilima u Ulici Gavrila Principa, na dijelu od Zelenog mosta do Ulice Miloša Obilića, svim vozilima preko Zelenog mosta, svim vozilima, osim vozilima stanara, u Ulici Branka Morače, na dijelu od Zelenog mosta do Kozarske ulice u Banjaluci.

FEDERACIJA BiH

Zbog novih snježnih padavina, sporije se saobraća na većini puteva u FBiH. Posebno izdvajamo dionice u južnim, jugozapadnim i centralnim krajevima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasnježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Takođe, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uslova za vožnju obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila na magistralnom putu M-15 Livno-Šuica, kao i na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na dionicama autoputa A-1 Zenica jug – Sarajevo sjever i Sarajevo zapad – Tarčin postavljeno je ograničenje brzine od 80 km/h, a na dionicama Sarajevo sjever – Sarajevo zapad i Zvirovići – Bijača, brzina je ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, a posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BiH ne čeka se duže od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

Povodom proslave Dana Republike Srpske, od ponoći do 10. januara do 6.00 časova, zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području RS.