Home Banjaluka Stara Toplana sa milionskim dugovima planira još troškova

Stara Toplana sa milionskim dugovima planira još troškova

0

Preduzeće „Toplana“ sa milionskim dugovima, za kojeg su u Gradu rekli da postoji samo „na papiru“ sada nabavlja novi automobil vrijedan više od 20.000 KM.

Kako stoji u dokumentu objavljenom na sajtu javnih nabavki BiH, banjalučka Toplana kupuje nov automobil, a procijenjena vrijednost ugovora je 21.800 maraka bez PDV-a.

Ova firma je inače najveći gradski gubitaš sa oko 80 miliona maraka duga, koja je grijanje u Banjaluci prepustila novoizgrađenim Eko Toplanama na sječku.

Ironično je onda što je „klinički mrtvoj firmi“ kako ju je okaraktersao gradonačelnik Igor Radojičić i koja je ostala bez mase radnika, uopšte potreban novi automobil.

– Toplana nema nijedno jedino vozilo mlađe od 18 godina i nama su troškovi održavanja vozila godišnje možda i veći nego što je vrijednost vozila najniže klase. Imamo 25.000 tužbi, preduzeće je živo, mi egzistiramo, nama se dešavaju sporovi, u Zenici, Tuzli, Sarajevu, pa valjda nam treba vozilo- rekao je direktor Toplane Mićo Milovanović, dodajući da je proces javne nabavke u toku i da nabavljaju automobil najniže klase.

Iz Gradske uprave je ranije rečeno da stara Toplana nije sposobna da radi, ali da mora ostati „u nekom stanju hibernacije“, jer bi gašenjem firme dugovi odmah stigli na naplatu.

– Vidite da je Toplana živa, vidite da nije ugašena, likvidirana, vidite i da se u krugu Toplane dešavaju aktivnosti. Ako ništa drugo, imamo  u proseku dnevno 40 ročišta – prokomentarisao je Milovanović.

Takođe, bilo je govora i kako će postrojenja ovog preduzeća služiti kao rezervna varijanta, koja će se paliti u slučajevima ekstremnih hladnoća. Na naše pitanje da li je Toplana pružala ispomoć posljednjih dana kada su zabilježeni minusi, Milovanović je odgovor prebacio na novu firmu.

– To pitajte Eko Toplane. Njima je povjerena proizvodnja, distribucija  i naplata toplotne energije. Ja imam informacije da je grejanje odlično u gradu- zaključio je on.

Većina radnika Toplane proglašena je tehnološkim viškom, i prema nezvaničnim informacijama, tamo trenutno radi dvadesetak ljudi.

Decenija za vraćanje duga

Grad Banjaluka je žirant staroj Toplani u iznosu od oko 30 miliona KM i deset godina vraćaće dug za mazut koji je potrošen za grijanje u toku jedne decenije.

– Otplata po garancijama potrajaće oko deset godina što će znatno opteretiti budžet grada, ali, od toga se ne moze pobieći, jer je Grad godinama davao garancije Toplani pred komercijalnim bankama i sad to dospijeva – precizirao je ranije gradonačelnik Igor Radojičić.