Home BiH Stigao novi avion Vlade Srpske (VIDEO)

Stigao novi avion Vlade Srpske (VIDEO)

0

Novi avion Cessna od 19 miliona KM, koji je Vlada Republike Srpske kupila, stigao je na banjalučki aerodrom, saznaje portal Kapital.

Da Srpska kupuje avion od 19 miliona KM objavljeno je u septembru, a kasnije je Rebalansom budžeta RS predviđeno da avion bude plaćen ove godine. Izdaci za nabavku postrojenja i opreme u Vazduhoplovnom servisu RS povećani su sa 4.200 na 19.904.200 KM.

Avion je stigao na aerodrom u Mahovljane gdje mu je još ranije rezervisan hangar, prenosi Kapital.

Avion koji je Srpska kupila je model Cessna Citation CJ4, koji spada u kategoriju lakih aviona i koji može da preveze do 10 putnika na dužim letovima.

Iako spada u kategoriju malih aviona korisnici putuju u relativnom komforu. Ovim avionom se bez problema može da putuje na daleke destinacije.

Kabina sadrži šest potpuno samostalnih sjedišta, kao i medijske priključke, WIFI mogućnost povezivanja i sistem upravljanja kabinom Rockwell Collins Venue.

Avion posjeduje prostor za osvježavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što ga čini komfornim. J4 je najbolji avion u seriji CJ aviona, sa većom brzinom i dometom od bilo kojeg drugog malog aviona. CJ4 ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Cijena novog CJ4 iznosi 9,41 miliona dolara, odnosno oko 16,2 miliona maraka. Kada se uračuna PDV, novi avion koštao je oko 18,9 miliona KM.

Avion je naručen u sivoj boji.

Srpska Info