Home Vijesti Stolica za Dragana Čavića: Četvrti potpredsjednik NS RS koštaće građane 260 hiljada...

Stolica za Dragana Čavića: Četvrti potpredsjednik NS RS koštaće građane 260 hiljada maraka

0

Ukoliko skupštinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske na sjednici početkom decembra izglasa da u skupštinskom rukovodstvu, osim predsjednika, sjede i četiri, umjesto tri potpredsjednika, to će ovaj entitet u naredne četiri godine dodatno koštati oko 260.000 konvertibilnih maraka.

Prema Poslovniku, Narodna skupština može da bira dva do če­ti­ri potpred­sjed­ni­ka. S obzirom na to da je predsjednik parlamenta uvijek Srbin, dva potpredsjednička mjesta automatski pripadaju predstavnicima ostala dva konstitutivna naroda – Bošnjacima i Hrvatima, dok je treće potpredsjedničko mjesto bilo rezervisano za predstavnika najveće opozicione stranke.

U prošlom mandatu, koji je protekao u znaku „političkih papaka“, uvedena je i funkcija četvrtog potpredsjednika. Nenad Stevandić, koji je za potpredsjednika parlamenta imenovan kao kandidat opozicione SDS, ubrzo nakon toga je „preplivao“ u vladajuću koaliciju sa SNSD-om na čelu. Tako je opozicija ostala bez svog mjesta u rukovodstvu Narodne skupštine, pa je donijeta odluka da se imenuje četvrti potpredsjednik. Tu funkciju u prošlom sazivu obavljala je Sonja Karadžić-Jovićević iz SDS-a.

Pošto su u Republici Srpskoj „politički papci“ postali konstanta, sada se četvrto potpredsjedničko mjesto, najvjerovatnije, traži za Dragana Čavića, predsjednika NDP-a, koji je nakon oktobarskih izbora obznanio da napušta opoziciju i prelazi u vladajući blok.

NDP-u je već obećano jedno ministarsko mjesto u novoj Vladi RS, a mjesto potpredsjednika Narodne skupštine je bonus koji bi trebalo da podmiri Čavićeve političke ambicije. Koje će, ako budu realizovane, naredne četiri godine koštati građane RS oko 260.000 konvertibilnih maraka.

Potvrđuje to prosta računica. Prosječna plata narodnog poslanika je 3.344 KM, a potpredsjednik parlamenta ima najmanje 1.000 maraka veću platu, što za četiri godine uvećava troškove za 48.000 KM. Troškovi neto poslaničke plate za četiri godine iznose 165.264 KM, dok za taj isti period potpredsjednik parlamenta primi 216.00 KM. Samo na neto plati za četiri godine troškovi se povećavaju za oko 50.700 KM. Uz to, dodatni namet su i troškovi reprezentacije, na koje potpredsjednik ima pravo.

Tu nije kraj nepotrebnim izdavanjima. Svaki potpredsjednik ima pravo na savjetnika. A to znači 48 mjeseci po 1500 KM (koliko sada iznosi neto naknada savjetnika), što je dodatni trošak od 72.000 KM. Prema neimenovanom izvoru iz Narodne skupštine RS, neki od savjetnika u prethodnim mandatima nikada se nisu pojavili u zgradi parlamenta, osim kada je trebalo da preuzmu koverat sa platom ili da popiju kafu. Neki čak ni tim povodom nisu dolazili u Narodnu skupštinu, već bi im neko kovertu sa savjetničkom naknadom predao u gradu.

Nepotrebnom bacanju novca tu nije kraj. Potpredsjednik treba da ima svoj automobil, obično „škodu“, koja košta oko 50.000 KM, kao i sopstvenog vozača. Plata vozača je oko 800 do 900 KM, što za četiri godine iznosi oko 38.400 KM. Uz vozača idu i njegove dnevnice, kao i hektolitri potrošenog goriva. Dalje, tu je i opremljen kabinet sa sekretaricom, čija je plata oko 1000 KM, što za 48 mjeseci iznosi ukupno 48.000 KM.

Kada se sve sabere i oduzme, četvrto predsjedničko mjesto za četiri godine košta dodatnih 260.000 KM. I sve to, da bi se zadovoljili apetiti političkih konvertita, koji naredne četiri godine u Narodnoj skupštini RS neće artkulisati interese građana koji su za njih glasali, već će biti točkić u mehanizmu vladajuće mašinerije.

Narodna skupština RS tako nastavlja da bude mjesto za potkusurivanje, u kojoj sve, pa i poslanički mandat ima svoju cijenu. S tim da račun na kraju plaćaju građani, koji finansiraju budžet RS.

(žurnal.info)