Home BiH Stotine građana na protestu u Novom Gradu protiv radioaktivnog otpada

Stotine građana na protestu u Novom Gradu protiv radioaktivnog otpada

0

Više stotina građana okupilo se na trgu Mladena Oljače u Novom gradu kako bi protestovali protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska Gora.

“Došao sam da podržim ovo okupljanje jer smatram da bi taj otpad mnogo štetio zdravlju stanovnika”, istakao Mirko Batrez iz Novog Grada.

Mario Crnković iz “Green tima” rekao je da je srećan što se veliki broj ljudi iz svih krajeva BiH okupio da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni otpad.

“Posebno mi je drago što vidim ljude sa svih strana iz Bihaća, Velike Kladuše, Lukavca, Tuzle, Siska, Petrinje, Dvora, Prijedora, Novog Grada. Sa nama je danas 26 ekoloških organizacija. Ovo je trenutak kada nema nazad i kada kažemo nema otpada na Trgovskoj Gori i 800 metara od rijeke Une”, rekao je Crnković.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača je rekao da ne želi nikakav otpad, a pogotovo ne u dolini rijeke Une.

“Oni su umjesto nas odlučili da otpad treba biti u našem dvorištu I moramo im reći ne”, kazao je Drljača.

Istakao je da borba ne smije prestati, te da na ovom problemu moraju biti angažovane sve institucije.

Kazao je da očekuje da će u ponedjeljak stići dobre vijesti za sve one koji žive u blizini Une, ali ako ne stignu moraju biti spremni istrajati do kraja.

Jasmin Emrić, poslanik u Parlamentu BiH naveo je da građani koji žive u dolini rijeke Une moraju da žive zdravo bez bilo čega što ugrožava njihovo zdravlje.

“Poručujemo da nećemo nikom dozvoliti da nam uništi snove i vizije o zdravom životu”, kazao je Emrić.

Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu BiH istakao je da mu je posebno drago što konačno u BiH svi stoje i rade oko jedne teme zajedno.

“Mi se danas ovdje borimo za zdravlje naše djece. Za zdravlje djece iz Banjaluke, Mostara, Sarajeva i svih drugih u BiH”, rekao je Magazinović, te pozvao Predsjedništvo BiH da hitno formira pravni tim bez obzira na ishod razgovora između Hrvatske i Slovenije. Pozvao je i Evropsku komisiju u BiH da ne okreće leđa pred ovim problemom.

Protestu prisustvuje i veliki broj učenika srednjih i osnovnih škola, a “životima se ne trguje”, “nismo na prodaju” i “zašto učimo za budućnost koju nećemo imati”, samo su neki od natpisa na transparentima koje nose.

Protestu prisustvuju i Srebrenka Golić, ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora i brojni drugi zvaničnici.

Podsjećamo, Hrvatska ima namjeru da nuklearni otpad iz nuklearke “Krško” odlažu na lokalitetu Trgovska gora u blizini granice sa Bosnom i Hercegovinom. Građani i vlasti BiH već mjesecima negoduju zbog ove namjere iz straha od onečišćenja okoline, čime bi veliki broj stanovnika uz rijeku Unu bio izložen opasnosti.

Krajem jula, mediji u Hrvatskoj su pisali da je vlast ove zemlje donijela definitivnu odluku da nuklearni otpad odloži na Trgovskoj gori, što je izazvalo burne reakcije. Međutim, te informacije su ubrzo demantovane, te su vlasti Hrvatske saopštile da odluka o mjestu na kojem će otpad biti odložen još uvijek nije donijeta.

U ponedljeka bi trebalo da bude održan sastanak delegacija Slovenije i Hrvatske na kojem bi trebalo da se dogovre o lokaciji na kojoj će biti odlagan otpad iz nuklearke “Krško”.

Nezavisne