Home Svijet Štrahe na video-snimku pričao o Srbiji i Hrvatskoj!?

Štrahe na video-snimku pričao o Srbiji i Hrvatskoj!?

0

Hajnc Kristijan Štrahe, koji je juče, pod pritiskom afere u vezi video-snimaka razgovora sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera na Ibici prije dve godine, bio prinuđen da podnese ostavku na funkciju vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO), pominjao je te večeri i Srbiju.

U razgovoru, u kojem je sagovornici nudio državne i druge poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, Štrahe je, prema pisanju njemačkog magazina “Špigel” i “Ziddojče cajtunga”, pominjao i Srbiju, rekavši da je to “fantastična zemlja”, ali da ne bi savjetovao da se tamo ulaže, kao ni u Hrvatsku.

Srbiju, kako je rekao, treba izbjegavati, jer su tamo nekim njegovim prijateljima firme “izvučene ispod g…ce”, objasnio je on.

– Hrvatska je sr. . e, obično sr. . e – rekao je Štrahe i savjetovao rusku sagovornicu da investira na istok, posebno u zemljama Višegradske grupe, prenio je Blic.

Inače, Štrahe je važio za velikog prijatelja Srbije, RS i Srba, stalno je govorio protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, i zalagao se za pravo na samoopredjeljenje Srba u Bosni i Hercegovini, te je i Austrijancima srpskog porijekla omogućio i političko angažovanje u svojoj stranci.

Razgovorima na Ibici, koji su Štrahea koštali političke karijere, prisustvovao je i Johan Gudenus, dotadašnji potpredsjednik i šef poslaničkog kluba, koji je, takođe, posebno vezan za Srbe, jer mu je i supruga Tajana, koja je, isto tako bila te večeri na druženju koje je trajalo sedam sati, srpskog porijekla.

I Gudenus je zbog ove afere podnio ostavku na sve funkcije.

Štrahea I Gudenusa sada čeka, najvjerovatnije, i pravni epilog ovih snimaka koji su lansirani iz Njemačke, samo sedmicu dana pred izbore za Evropski parlament.

Zbog ove afere, austrijski kancelar Sebastijan Kurc raskinuo je koaliciju sa FPO i najavio prijevremene parlamentarne izbore.

Srpska Cafe