Home Vijesti Struja će poskupiti, ali manje od najavljenog

Struja će poskupiti, ali manje od najavljenog

0

Električna energija za industrijske potrošače uskoro će sigurno poskupiti, ali ne za onoliki iznos koliko je do sada zatraženo od strane Elektroprivrede RS (ERS), saznaje portal SrpskaCafe.

Naime, kako saznajemo iz dobro obaviještenog izvora, Vlada Republike Srpske razmotriće zahtjev Elektroprivrede, ali i sve zahtjeve upućeno od strane privrednika i donijeti konačnu odluku, koja ne bi trebalo da bude u ogromnim procentima, kao što to traži ERS.

Podsjećamo, u matičnom preduzeću traže da se za industrijske kupce na 10-kilovotnom, 35-kilovotnom i 110-kilovotnom naponskom nivou cijena struje bude uvećana 11,6 do skoro 17 procenata.

To bi bio ogroman udar na privredu, zbog čega će, kako saznajemo, ovaj iznos najvjerovatnije biti prepolovljen. Na taj način, navodi naš izvor, djelimično bi se izašlo u susret zahtjevnima privrede, a jednim dijelom ispunio i zahtjev Elektroprivrede.

Prema riječim našeg izvora, Regulatorna komisija nije još dobila zahtjev za poskupljenje struje, zbog čega i javnost očekuje da do povećanja cijena još neće noći. Međutim, ovo poskupljenje predviđeno je na osnovu potpisanog memoranduma o priključivanju Energetkoj zajednici, kojom je, između ostalog, definisano da ćemo svoje cijene električne energije izjednačiti sa tržišnim, odnosno cijenama u regionu, ali šire.

– Istina je da je kod nas struja jeftinija nego u drugim zemljama, pa i u Federaciji BiH. Ali, istina je da je to i bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg su pojedini investitori izabrali upravo Republiku Srpsku za ulaganje svog kapitala. Kada struja poskupi, što će se uskoro sigurno dogoditi, pitanje je kako će se to odraziti na uslove za poslovanje kod nas – ističe naš sagovornik.

Razloge za povećanje cijena električne energije novi direktor EPRS Luka Petrović pravda i potrebom za ulaganje u razvojne projekte, a najavio je i da je ovo samo jedno od pet takvih poskupljenja.

S druge strane, privrednici koji su prisustvovali sastanku sa resornim ministrom Petrom Đokićem, ali i v.d. diektora ERS, Lukom Petrovićem, održanom 4. januara u Vladi Srpske, odbacuju ovaj zahtjev Elektroprivrede i kažu da ova kompanija prvo mora pročistiti svoje redove, napraviti uštede u zavisnim preduzećima i smanjiti broj radnika. Tu će, kako ističu, naći dovoljno prostora, odnosno novca, za nova ulaganja.

– Taj sastanak je bio jako žučan i buran. Opravdanja za poskupljenje koja su nam predstavljena ne možemo prihvatiti. Zar treba da ono što je nama priroda dala, a neke davne vlasti izgradili sada plaćamo po istoj cijeni kao što plaćaju oni koji ni izbliza nemaju prirodne resurse kao mi – pita jedan od učesnika sastanka koji je, iz objektivnih razloga, zamolio da mu ne navodimo ime.

Podsjećamo da je na najavljeno poskupljenje, u ime poslovne zajednice, reagovala i Privredna komora Srpske, na čiju inicijativu je i održan sastanak 4. januara. Kako su naveli u toj instituciji, ovoliko poskupljenje je nerpihvatljivo i da je u potpunoj suprotnosti sa prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi za naredne tri godine, koji je definisan kao „Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Republike Srpske sa ciljem povećanja plata“.

Iz Komore su krajem prošle godine saopštili da će se povećanje cijene električne energije nesumnjivo negativno odraziti na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja.

– Mjerom poskupljenja anuliraće se efekti drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u Republici Srpskoj, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka naše privrede. Značajno je naglasiti da se povećanjem cijene električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog dosadašnje cijene električne energije, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u Republici Srpskoj, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja – saopštili su tada iz Komore i dodali da su privrednici završili svoje planove i projekcije za narednu godinu i duži period i da u toj projekciji nije sadržana stavka koja se odnosi na povećanje troškova električne energije.

Srpska Cafe