Home Vijesti Stvarna pomoć Borcu ili jeftin predizborni trik?

Stvarna pomoć Borcu ili jeftin predizborni trik?

0

Vlada RS odobrila 100.000 KM za Rukometni klub Borac

Samo nekoliko sati nakon što su objavili kako obustavljaju rad svih selekcija zbog, kako su u zvaničnom saopćenju naveli, finansijskih problema, Rukometni klub Borac je ko zna koji put dobio pomoć „sa vrha“.

Banjalučani već godinama imaju probleme s vraćanjem dugova koje su napravile neke prethodne uprave. Dobar dio toga je i riješen, ali je kap koja je prelila čašu bilo „skidanje“ skoro 60.000 KM sa klupskog računa.

– U pitanju je 27.000 KM koje nam je „skinula“ Poreska uprava, a na PDV je otišlo još 31.000. Kada tome dodamo i činjenicu da skoro cijeli septembar nećemo moći da treniramo u „Boriku“, što znači da moramo za sve selekcije da plaćamo prijevoz do Čelinca, uz zakup tamošnje dvorane, onda se dođe do velike cifre koju nismo planirali u budžetu. Jednostavno, sve nam se skupilo i željeli smo da na ovaj način alarmiramo javnost – istakao je direktor Borca Vladimir Branković.

Istog dana na najavljenu obustavu rada reagirala je Vlada RS, koja je „crveno-plavima“ pritekla u pomoć i odobrila jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 KM.

– Naravno da smo sretni zbog činjenice da je naš apel veoma brzo naišao na odjek i dao rezultat, ali smo, s druge strane, tužni jer se ovakve stvari stalno ponavljaju. Ovo je samo još jedan dokaz da nam je hitno potreban zakon o sportu, koji bi regulisao odgovornost funkcionera u klubovima. Ovako se samo vrtimo ukrug, jer jednostavno ne postoji instrument koji bi onoga koji je klub odveo u propast natjerao da za to i odgovara – rekao je Branković.

Međutim, jedan dio banjalučkih sportskih radnika, kao i nekadašnjih članova Borca, sumnja da je situacija u klubu bila baš tako kritična da se moralo posegnuti za krajnjim mjerama kao što je prestanak rada.

Bilo kako bilo, Banjalučani nastavljaju s treninzima, ali ostaje gorak okus u ustima i pitanje na koje nećemo dobiti odgovor – je li sve ovo samo jeftin predizborni trik?

Trivundža: Negativna slika

Srđan Trivundža, dugogodišnji kapiten Borca, kaže da je ova uprava napravila dosta dobrih stvari, ali i da ima mnogo pogrešnih.

– Najveći problem je u tome što oni uvijek traže krivca na drugoj strani, a neće da pogledaju svoje greške. Pa, ova priča se ponavlja iz godine u godinu i već je svi znamo. Bio je Borac i u mnogo većim problemima, ali nikada nije slao ovako negativnu sliku u javnost – kategoričan je Trivundža.

(Avaz)