Home Biznis Sud BiH donio rješenje: Putevi RS moraju raskinuti ugovor sa Prijedorputevima i...

Sud BiH donio rješenje: Putevi RS moraju raskinuti ugovor sa Prijedorputevima i Kozaraputevima

„Putevi Republike Srpske“ dodijelili su početkom juna, tek iz trećeg pokušaja, posao vrijedan 22 miliona KM firmama „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“. Četvorogodišnji ugovor o održavanju puteva dodijeljen je ovim firmama nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbila žalbu prijedorske „Niskogradnje Marjanović“.

Međutim, “Niskogradnja Marjanović” je pokrenula spor pred Sudom BiH, koji je u 22.6. tekuće godine donio rješenje kojim se poništava odluka Kancelarije za razmatranje žalbi.

Tender za održavanje puteva u oblasti 1, koja obuhvata opštine prijedorske regije, „Putevi RS“ nisu uspjeli da sprovedu čak dvije godine, a razlog za to je što su ovaj posao u oktobru 2016. godine dodijelili „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“ iako je „Niskogradnja Marjanović“ dostavila 12 miliona KM nižu ponudu. Nakon toga krenule su žalbe zbog kojih je izvođač izabran tek nakon dvije godine.

Nedavno potpisanim ugovorom predviđeno je da „Putevi“ za održavanje i zaštitu magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima na oblasti 1 u naredne četiri godine izabranim firmama plate 22,2 miliona KM bez PDV-a.

„Ovaj tender se odužio zbog žalbi koje su ulagane, ali nakon posljednje odluke Kancelarije za razmatranje žalbi mi smo dodijelili ugovor izabranom ponuđaču – konzorcijumu „Kozaraputevi“ i „Prijedorputevi“. Radi se o četvorogodišnjem okvirnom sporazumu“, kazao je nakon potpisivanja ugovora Nešić za Capital.

Iz Niskogaranje Marjanović uvjeravaju da oni već dvije godine ukazuju na nelogičnost zaključivanja ovakvog ugovora, a da je to tako sada je potvrdio i Sud Bosne i Hercegovine svojim rješenjem kojim se poništava odluka Kancelarije za razmatranje žalbi na osnovu  koje je, opet, potpisan ugovor sa “Prijedorputevima”i  “Kozarputevima”.

Zanimljivo je napomenuti da ova preduzeća prethodne dvije godine obavljaju poslove održavanje magistralnih i regionalnih puteva bez poptpisanog ugovora, a što su sve naplatili kasnijom arbitražom.

“Direktor javnog preduzeća Putevi RS, ugovorni organ, trebaju se pridržavati zakonskih okvira, a ne kao što se do sada dešavalo ubjeđivati institucije prema njegovim ideologijama organizacije poslova”, kaže u telefonskom razgovoru direktor “Niskogradnje Marjanović”.

Spornim višemilionskim tenderom bavio se i Transparency International u BiH, u kojem kažu da je sve navodilo na zaključak da su „Putevi“ konstantno insistirali na ograničavanju konkurencije kako bi se ugovor dodijelio određenim firmama ili firmi.