Home Vijesti SUVE ČESME: Vrućine povećale potrošnju vode

SUVE ČESME: Vrućine povećale potrošnju vode

0

Tropske vrućine su dovele i do veće potrošnje vode u svim dijelovima Banjaluke, a najopterećenija je lokalna seoska mreža, gdje se troši i 40 odsto više vode.

U gradskom “Vodovodu” su rekli da se problemi u redovnom vodosnabdijevanju javljaju kod lokalnih izvorišta, koja imaju smanjen kapacitet.

– Taj problem je trenutno posebno izražen u Gornjoj Piskavici, Verićima i Potkozarju. U ovim mjesnim zajednicama vodimo aktivnosti na ravnomjernoj raspodjeli raspoloživih količina vode za piće – naveli su u “Vodovodu” i dodali da za te dijelove nije na snazi klasična redukcija sa unaprijed određenim rasporedom, već da se u zavisnosti od raspoložive vode pojedni dijelovi povremeno isključuju s mreže.

Naveli su da se sva područja koja su ugrožena u pogledu snabdijevanja vodom za piće obraćaju mjesnoj zajednici.

– MZ dalje kontaktira Civilnu zaštitu koja na osnovu prioriteta sastavlja listu potrošača kojima su neophodne cisterne s vodom za piće. Ovi spiskovi šalju se zatim u “Vodovod” na izvršenje – rekli su u “Vodovodu”.

Osim na selima, gdje je prema podacima “Vodovoda” došlo do povećanja potrošnje vode od 30 do 40 odsto, visoke temperature vazduha su dovele i do slične situacije u naseljima koja su dio gradske vodovodne mreže, ali ona nije toliko izražena kao na selima. Prema podacima iz ovog preduzeća, prosječna potrošnja vode za juli iznosi 1.043 litara po sekundi dok se u prethodnih dana ona kretala od 1.086 do 1.092 litara po sekundi.

– Iako je potrošnja vode povećanja u posljednjih nekoliko dana, vodosnabdijevanje potrošača koji su po tehničkim propisima priključeni na gradsku vodovodnu mrežu je uredno, zato što se obezbjeđuju dovoljne količine higijenski ispravne vode za piće – kazali su u “Vodovodu”.

Istakli su da najveću potrošnju na gradskom javnom vodovodu bilježe prigradska naselja, i to u određenim dijelovima dana, posebno u periodu od 19 do 23 časa.

– Zbog povećane potrošnje na krajevima zona snabdijevanja eventualno može doći do privremenog pada pritiska – rekli su u “Vodovodu”.

Uputili su apel svim potoršačima da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu troše za osnovne potrebe, a nikako za zalijevanje bašta, zelenih površina, voćnjaka, pločnika, terasa, dvorišta, punjenje bazena, pranje vozila i slično.

– Takođe, apelujemo na naše potrošače da vode računa i o ispravnosti kućnih instalacija, te provjeravaju i zavrću slavine – naveli su u “Vodovodu”.