Home Vijesti Sve veća zainteresovanost za srpski jezik u Kini

Sve veća zainteresovanost za srpski jezik u Kini

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Pekingu studente srpskog jezika pekinškog univerziteta za međunarodne odnose.

“Bila nam je velika čast što smo imali priliku da nas primi predsjednik Srbije“, rekla je za Tanjug profesorka srpskog jezika na Univerzitetu za međunaodne studije u Pekingu Hui Bin.

Profesorka, čije je, kako kaže, srpsko ime Helena, objasnila je da trenutno, na akademskom nivou, 16 studenata studira srpski jezik.

Prema njenim riječima, još 10 đaka uči srpski u srednjoj školi.

Kazala je i da je sve veće interesovanje mladih Kineza za učenje srpskog jezika, zato što je sve veća saradnja Srbije i Kine i potreba za ljudima koji znaju srpski je sve veća.

“Između naše dvije zemlje imamo tradicionalno i duboko prijateljstvo. Sve je veća bilateralna saradnja i raste potreba za ljudima koji znaju srpski”, objasnila je ona.

Inače, kineski studenti predsjedniku Srbije uručili su čestitku napisanu na srpskom jeziku, ćirilicom.

Studenti, pod svojim srpskim imenom napisali su ličnu poruku predsjedniku.

“Dobrodošli u Kinu poštovani predsjedniče, želim vam srećan boravak u Kini. Mnogo volim srpsku kulturu. Nadam se da doprinesem komunikaciji i saradnji Kine i Srbije”, napisala je studentkinja Mina.

“Dragi predsjedniče Vučiću, dobrodošli u Kinu. Milo mi je što imamo tako dobar odnos. I bolju budućnost se borimo da imamo. Nadam se da uživate na svom putovanju u Kinu”, napisao je student Vuk.

“Poštovani predsjedniče Vučiću dobrodošli u Kinu! Hvala što podržavate razvoj kinesko-srpskih odnosa. Nadam se da će vam boravak u Kini biti ugodan”, napisala je studentkinja Danka.

(Nezavisne)