Home Zanimljivosti SVI PRIČAJU O TIKTOKU Postoji samo 3 godine, a već je popularniji...

SVI PRIČAJU O TIKTOKU Postoji samo 3 godine, a već je popularniji od Fejsbuka

0

U brzom svijetu društvenih medija, TikTok je najnoviji hit koji polako, ali sigurno, osvaja i region.

TikTok prije svega služi za dijeljenje i izradu kratkih videa do 15 sekundi.

Postoji već 3 godine. Najprije je osvojio Aziju, zatim Sjedinjene Države, a potom i cijeli svijet. Lani je, naprimjer, pomeo konkurenciju, tačnije Fejsbuk i Instagram, kada se radi o skidanju aplikacije i sada već ima više od milijardu korisnika ili 500 miliona dnevno aktivnih korisnika.

TikTok je mahom “zaludio” mlađe tinejdžere, sve one koji u onlajn svijetu traže novi način komuniciranja i izražavanja. Poznato je da Fejsbuk kao najpopularnija društvena mreža ima problema s privlačenjem najnovijih naraštaja tinejdžera koji traže svoj onlajn kutak. Snepčet je i dalje vrlo popularan, tu je i Instagram kada se radi o objavljivanju fotografija i videa, ali za svoj dio kolača uspješno se bori TikTok, piše Večernji list.

S obzirom na jednostavnost korištenja i dostupnost alata za izradu videa, mreža je kreativna i inovativna. Naravno, kao i kod drugih društvenih mreža, postoje potencijalni rizici, poput izloženosti neprimjerenim sadržajima i dijeljenja previše ličnih informacija s nepoznatim osobama, što uvijek treba imati na umu.

TikTok tako ima niz zabavnih video sadržaja sa smiješnim videima uz muziku. Svako može snimiti video i objaviti ga uz pomoć raznih filtera i neizostavnu muzičku podlogu i tako se izraziti i privući publiku.

Za samo gledanje videa registracija nije potrebna, ali za daljnju interakciju i objave, naravno, treba se registrovati. Inače, radi se o kineskoj aplikaciji koja je pod imenom Doujin lansirana 2016. u Kini, a godinu kasnije pojavila se na svjetskom tržištu kao TikTok.

Tri mjeseca kasnije, privatna firma BajtDens prikupila je toliko novca da je kompaniju dovela do vrijednosti od 75 milijardi dolara, a njen osnivač Žang Jiming dodao je milijarde svojoj “vrijednosti”. Prema Forbsu, bogatstvo mu se procjenjuje na 16,2 milijarde dolara, po čemu je deveti na listi kineskih milijardera.

Žang je 35-ogodišnji softverski inženjer koji nakon niza investiranja u firmu sada posjeduje 24 posto BajtDensa.

S obzirom na zategnute odnose između Sjedinjenih Država i Kine, SAD je prije tri godine otvorio istragu pod egidom nacionalne bezbjednosti. Naime, BajtDens je tada akvizirao musical.ly, aplikaciju iz Santa Monike, koja je znatno pridonijela sadašnjim funkcionalnostima TikToka. A saslušanje tiktokovaca održano je tačno prije mjesec dana, piše zagrebački list.

Tada su iz TikToka poručili da su i dalje posvećeni saradnji s američkim Kongresom te da čine sve na privatnosti i bezbjednosti podataka američkih korisnika i promovisanje slobodnog izražavanja. S obzirom da se radi o vrlo popularnoj aplikaciji, koja je jedno vrijeme bila na vrhu liste najskidanijih aplikacija u cijelom svijetu, američki nadzor je i dalje prisutan. Jer, TikTok je prva platforma od pojave društvenih medija koji su popularni širom svijeta razvijena u Kini, što, čini se, generiše mnoge probleme.

Sve su češća, naime, upozorenja da se podaci skladište na kineske servere, gdje mogu biti proslijeđeni kineskim vlastima.